Documentals i espectacles musicals clamen per la defensa del planeta al Rototom Sunsplash

Taules redones sobre el canvi climàtic, l'actuació de Busy Signal i les conferències sobre activisme protagonitzen el Fòrum Social del festival
16 agost 2019 19:31h
El festival comença aquest divendres i s'allargarà fins dijous. / ROTOTOM

CASTELLÓ DE LA PLANA. El Fòrum Social del Rototom Sunsplash començarà la seua programació amb documentals i espectacles musicals per a "clamar per la defensa del planeta" i convidar a la reflexió col·lectiva sobre la necessitat de buscar solucions que ajuden a revertir les conseqüències dels problemes mediambientals. El festival comença aquest divendres i s'allargarà fins dijous, 22 d'agost.

En aquestes activitats, que s'estrenen aquest dissabte, la responsable de la Campanya d'Energia i Canvi Climàtic de Greenpeace, Tatiana Nuño, i el coordinador de Formació i Difusió d'Extinction Rebellion al territori espanyol, Grian A. Cutanda, seran els primers a alçar les seues veus per a abordar els reptes que planteja el canvi climàtic.

En aquesta primera jornada del Fòrum també es projectarà el documental Perseguint el gel, de Jeff Orlowski, que, a més d'obtindre una nominació als Oscar, va rebre el Premi del Festival Sundance i el Premi Satellite a Millor Documental el 2012.

Així mateix, aquest divendres el vessant musical tindrà com a protagonista el versàtil, eclèctic i incombustible de Busy Signal. Així, un dels artistes més polièdrics tornarà cinc anys després de la seua última visita a Benicàssim per a oferir un espectacle "enèrgic i contundent".

A més, se sumaran els espectacles a càrrec dels madrilenys Emeterians i de Sevana i, des de Jamaica, l'escenari principal del festival comptarà amb una de les cites més especials que conformen el cartell d'aquesta 26a edició: Babylon Soundtrack.

Es tracta del projecte especial que el britànic Brinsley Forde (exvocalista de Aswad) i el guitarrista i productor de Barbados Dennis Bovell portaran al recinte de festivals, i que compta amb la banda sonora de Babylon. La cinta dirigida per Franco Rosso i protagonitzada per Forde s'ha convertit en tot un clàssic del cinema reggae.

La Reggae University també es farà ressò d'aquest espectacle especial durant la vesprada i projectarà la pel·lícula, al mateix temps que acollirà el debat titulat 'Warrior Charge. The Music and Imagery of Babylon', que reunirà en la mateixa taula a Forde, Bovell i Martin Stellman, coguionista del film, per a analitzar l'obra i el que ha suposat des de diferents prismes.

El festival també connectarà amb les arrels d'Àfrica en aquesta segona jornada en un dels seus espais més multidisciplinaris: l'African Village. D'una banda, en el musical destaquen la festa N'Zinga i l'actuació de Ngomez Nokass.

D'altra banda, diferents col·lectius afrodescendentes i referents africans, com ara l'escriptor i activista Mamadou Dia, l'activista Sani Ladan, la periodista Lucia Mbomio i l'escriptora Desirée Bela-Lobedde prendran la paraula en Ataya, el nou espai del Rototom Sunsplash que busca consolidar-se com a punt de diàleg i reflexió per a parlar de ciberactivisme en el debat titulat 'Ocuparem la xarxa'. 

next