Diari La Veu del País Valencià
Una dona ballarà per primera vegada en la dansa dels Tornejants d’Algemesí

VALÈNCIA. Les festes locals avancen cap a la igualtat i per trencar sostres de vidre. Aquest any, per primera vegada, una dona participarà en la dansa dels Tornejants d’Algemesí de les Festes de la Mare de Déu de la Salut. La incorporació es materialitzarà en la Processó de les Promeses del pròxim dissabte 7 de setembre, després de superar el subsegüent període d’aspirant al ball que dona accés a ser part del grup.

Segons explica el regidor de Cultura de la localitat, Pere Blanco, afirma que la incorporació de la dona arriba pels funcionaments d’incorporació dels balladors, d’acord al seu Reglament de Règim Intern. De fet, cada any nous participants s’incorporen als assajos, però el quadrant definitiu dels balladors no es renova en el cas que alguns dels participants decidisca no desfilar per motius personals. Per tant, cal que algú entre a substituir-lo. En aquest cas, la dona que s’incorpora al ball portava quatre anys assajant per a entrar en les files dels Tornejants.

Així mateix, Blanco explica que és la primera vegada que es planteja la inclusió de les dones en aquest ball, igual com la seua presència “ha anat augmentat en altres actes”. En aquest sentit, el regidor de Cultura ha posat l’exemple de la Muixeranga o els Pastorets, en els quals, en un principi, no ballaven dones. “Aquest era l’últim ball de la localitat en què faltava la participació de les dones”, ha afirmat Blanco. “Tant des de l’Ajuntament com des del Patronat de la festa estem molt contents que la presència de la dona puga anar normalitzant-se”, ha assenyalat.

El ball dels Tornejants, protagonitzat per cavallers vestits d’argent, és, junt amb la Muixeranga, un dels més característics i reconeguts de les Festes de la Mare de Déu de la Salut. Segons Pere Blanco, és una dansa “molt exigent” que requereix “destresa”, a més de “preparació”. En el cas de la processó, requereix unes quatre i cinc hores de dansa amb àgils salts amb descans intermitents de poc més de cinc minuts.

L’Ajuntament d’Algemesí, a més, en un comunicat, apunta que aquesta és una “acció positiva que desenroca una situació poc desitjable per al conjunt de la ciutat”. Així, sostenen que aquesta mesura “en cap moment trenca amb una tradició centenària sinó que ajuda a conjugar passat, present i futur, història i actualitat”.

“Amb aquest senzill gest, desitgem que els Tornejants i la Festa de la Mare de Déu de la Salut siguen, tots junts, dos elements pioners de la importància patrimonial i la identitat al nostre país, tot un símbol referent de la riquesa i la diversitat cultural de la societat valenciana”, declaren.

Comparteix

Icona de pantalla completa