Tusk condiciona la pròrroga curta del Brèxit al fet que Westminster ratifique l'acord de retirada la setmana que ve

El president del Consell Europeu afirma que prorrogar l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea fins al 30 de juny planteja "preguntes legals i polítiques"
20 març 2019 18:18h
Si no hi ha una extensió ni es ratifica un acord, el Regne Unit eixiria de la Unió Europea el 29 de març. / ACN

VALÈNCIA. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, veu "possible" que els 27 concedisquen una pròrroga "curta" del Brèxit si el parlament britànic ratifica en una tercera votació a Londres l'Acord de Retirada. Així ho ha anunciat Tusk en una breu compareixença davant dels mitjans a Brussel·les, després de parlar per telèfon amb Theresa May i consultar-ho amb els líders europeus.

"Una extensió curta seria possible però amb condicions", ha dit Tusk, que ha apuntat que és necessari el vot positiu a la Cambra dels Comuns. Segons el polonès, la proposta de May de retardar el Brèxit fins al 30 de juny genera "una sèrie de preguntes de naturalesa legal i política", qüestió que els caps d'estat i de govern dels 27 debatran dijous.

Sobre l'aprovació en la cimera de dijous a Brussel·les dels acords assolits entre la Comissió Europea i el govern de May fa uns dies a Estrasburg, Tusk s'ha mostrat confiat. "Crec que això és possible i no crea riscos, especialment si ajuda a la ratificació a la Cambra dels Comuns", ha explicat.

En aquests moments, ha afegit, descarta convocar els líders europeus a una cimera extraordinària la setmana vinent. Amb tot, si l'Acord de Retirada no obté l'aval de la cambra britànica en una tercera votació, Tusk farà una crida per a reunir-se a Brussel·les la setmana que ve.

"Tot i que la fatiga del Brèxit és visible i justificada no hem d'abandonar intentar una solució positiva, sense reobrir l'Acord de Retirada", ha conclòs el president del Consell Europeu, que ha assenyalat la "paciència i bona voluntat" que s'ha mostrat des de la capital belga en els darrers mesos.

May ha explicat a la Cambra dels Comuns aquest dimecres que no està "preparada" per endarrerir la sortida del Regne Unit de la Unió Europea més enllà d'aquesta data. Aquesta petició ara haurà de ser valorada pels 27 estats membres de la UE que hauran de decidir si atorguen o no aquesta extensió del Brèxit.

Si no hi ha una extensió ni es ratifica un acord, el Regne Unit eixiria de la Unió Europea el 29 de març, divendres de la setmana que ve, de forma abrupta.

next