Tusk demanarà als estats membre que es plantegen "una pròrroga llarga" del Brèxit si el Regne Unit vol "repensar" l'estratègia

La Cambra dels Comuns vota aquest dijous sobre un ajornament "curt" de l'eixida britànica a proposta de May
14 març 2019 11:31h
La primera ministra britànica, Theresa May, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk, abans de la reunió prèvia a la cimera sobre el Brèxit a Brussel·les el 24 de novembre del 2018. / EUROPEAN UNION

BRUSSEL·LES. El president del Consell Europeu Donald Tusk demanarà als 27 estats membres de la Unió Europea que tinguen en compte "una pròrroga llarga" del Brèxit si el Regne Unit vol "repensar" la seua estratègia. 

En un missatge a les xarxes socials aquest dijous, Tusk ha assegurat que farà aquesta petició als estats membres de cara a la cimera europea de la setmana que ve per tal que, si Londres "ho considera necessari", puguen prorrogar durant un període llarg de temps la seua eixida de la UE per tal de "construir un consens" sobre com s'hauria de produir. 

L'anunci de Tusk arriba un dia després que el parlament britànic rebutjara un Brèxit sense acord i hores abans que la Cambra dels Comuns vote sobre un ajornament "curt" de l'eixida del Regne Unit, tal com proposa la primera ministra britànica Theresa May.

El govern britànic sotmetrà aquest dijous als diputats britànics una pròrroga "curta i tècnica" del Brèxit més enllà del 29 de març, la data oficial d'eixida prevista actualment, per a "ratificar l'acord consensuat amb la UE".

La moció preveu prorrogar la sortida de la UE fins al 30 de juny si la Cambra dels Comuns aprova l'Acord de Retirada abans del 20 de març. Per contra, diu la moció, si no s'ha aprovat l'acord abans d'aquesta data, una extensió més enllà del 30 de juny "requeriria que el Regne Unit participara en les eleccions europees".

next