Dos alumnes de la UPV s'enfronten a tres anys de presó per hackejar les seues notes

Els acusats van accedir a la xarxa informàtica de la universitat després d'apoderar-se dels usuaris i les contrasenyes d'uns quaranta professors 
19 setembre 2019 13:33h
El primer dels acusats va millorar les notes de sis assignatures, i el segon, de dues. / IMATGE D'ARXIU EFE 

VALÈNCIA. Dos estudiants del doble grau d'Administració d'Empreses i Enginyeria en Tecnologies i Serveis de Telecomunicació de la Universitat Politècnica de València (UPV) s'enfronten a una possible condemna de 3 anys de presó per haver hackejat el sistema de la universitat per a millorar les seues notes

La Fiscalia Provincial de València els considera responsables, d'una banda, d'un delicte continuat de falsedat en document oficial, i, de l'altra, de descobriment i revelació de secrets continuat. Així, els reclama sengles multes de 3.600 i 3.000 euros. 

Els acusats, segons l'acusació que exerceix el ministeri públic, van accedir de forma il·lícita a la xarxa informàtica de la universitat en diverses ocasions entre el 2 d'abril del 2017 i el 31 de gener del 2018 després d'apoderar-se dels noms d'usuari i de les claus de quaranta professors mitjançant un sistema enregistrador que memoritza les pulsacions que es realitzen en un teclat. Aquest mecanisme estava instal·lat en els ordinadors que utilitzaven els professors dins de les aules. 

Els accessos al sistema es van realitzar des de les mateixes connexions sense fils de la universitat a través dels ordinadors portàtils dels alumnes, que van usar la xarxa TOR (The Onion Router), que oculta les adreces IP dels usuaris i suposadament manté el secret dels continguts que es mouen a través d'ella. 

El primer dels acusats, al qual es reclama una multa major, va millorar les notes de sis assignatures en deu accessos, mentre que el segon va utilitzar aquests accessos il·legals en dues ocasions per a millorar les qualificacions de dues assignatures. 

El fiscal reclama que es forme una peça separada perquè es determine la capacitat econòmica dels acusats, a l'efecte d'establir les seues responsabilitats. Els dos es van acollir al seu dret a no declarar quan van ser cridats pel jutjat en qualitat d'investigats durant la fase d'instrucció. 

Com a acusació particular, la UPV ha reclamat unes condemnes similars a les que sol·licita la Fiscalia, encara que no ha informat detalladament. La direcció de la Universitat Politècnica de València va obrir un expedient administratiu als processats per falta "molt greu", que va concloure en una proposta de sanció –de la qual no s'ha informat– que va ser remesa al jutjat instructor. 

En la tramitació d'aquest expedient, la UPV va aplicar com a mesura cautelar la suspensió de la condició d'alumne a ambdós processats, si bé aquesta mesura cautelar es va alçar quan es va iniciar la instrucció de la causa penal i el jutge va rebutjar la petició formulada pels serveis jurídics de la universitat. 

Això significa que, en aquests moments, cap d'aquests dos joves té cap impediment legal per a mantindre la condició d'alumne de la UPV (encara que tampoc s'ha informat sobre si segueixen matriculats). 

De fet, podria donar-se la paradoxa, segons sostenen els serveis jurídics de la UPV, que aquests alumnes foren declarats culpables en un judici i que no foren expulsats, ja que, sempre segons el criteri d'aquesta part, no es podria sancionar en via administrativa el que ja se sanciona en via penal, i, per contra, podria succeir que foren absolts i, no obstant això, expulsats del centre en virtut de l'expedient administratiu que els considera responsables d'una falta "molt greu".

next