L'Orgull ompli València per a reivindicar els drets LGTBi davant el "perill real" de l'extrema dreta

Lambda homenatja els majors i el primer president del col·lectiu, l'activista Fernando Lumbreras, que va ser assassinat a finals del 2018
29 juny 2019 20:29h / Actualitzada 30 juny 2019 01:31h
Sota el lema 'Férem història, farem futur' la marxa ha recordat el 40é aniversari de la primera manifestació a València. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Una multitudinària marxa per a commemorar el Dia de l'Orgull ha omplit els principals carrers del centre de València per a defensar els drets LGTBi, la diversitat sexual, de gènere i familiar en el 40é aniversari de la primera manifestació del col·lectiu homosexual a la ciutat de València (fotogaleria).

Sota el lema 'Férem història, farem futur: pels drets LGTB+', representants de més de 70 entitats socials, partits i sindicats han participat en una marxa de l'orgull que, com és habitual, ha estat presidida pel colorit, la música de batucades i grans banderes amb l'arc de Sant Martí.

La marxa ha partit des de la Porta de la Mar passades les 19 hores i ha recorregut les principals vies del centre de la ciutat fins a arribar a la Plaça de l'Ajuntament, on durant la nit de dissabte se celebra la festa de l'Orgull LGTB+. 

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, que, al costat d'altres entitats LGTB+ del País Valencià, ha organitzat aquesta manifestació, recorda que enguany es compleixen 50 anys de les revoltes d'Stonewall Inn a Nova York i 40 anys de la primera manifestació a València. 

Enguany s'ha homenatjat les persones majors LGTB+ i s'ha commemorat la memòria històrica del col·lectiu, així com l'activista LGTB+ Fernando Lumbreras, que a finals del passat any va aparéixer mort a colps a la seua casa, "pel seu coratge i per la seua valentia a ser la cara visible del col·lectiu quan ningú s'atrevia a fer-ho".

L'extrema dreta, "un perill real"

L'organització de la marxa ha celebrat el bon moment del col·lectiu LGTBi "pels grans avanços legals dins de l'àmbit autonòmic". Tot i així, des de Lambda han lamentat "l'aparició d'un discurs d'odi que pot impedir continuar avançant i, fins i tot, capgirar aquest escenari de conquesta de drets a tot Espanya i al món", han llegit en el manifest a la plaça de l'Ajuntament de València.

Lambda ha posat el focus en l'avanç de l'extrema dreta en les institucions i l'entrada dels partits ultres a les administracions "amb la mà estesa dels partits conservadors majoritaris". Aquest fet "ha començat a ser un perill real per als valors i drets fonamentals" així com per als "valors de la diversitat sexual, de gènere i familiar".

 "Farem història. Els avanços conquerits pel nostre col·lectiu han sigut fonamentals per a aprofundir en la democràcia. Deixem ben clar que no farem cap pas enrere en la defensa dels nostres drets i llibertats aconseguits", han subratllat.

La marxa ha sigut retransmesa en directe per les càmeres de la televisió pública À Punt, que ha participat en la cercavila amb una carrossa pròpia, en la qual han estat presents alguns dels rostres més coneguts de la cadena.

En la pancarta que encapçalava la marxa han estat presents, entre d'altres, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; l'alcalde de València, Joan Ribó; el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví; el diputat a les Corts i líder de Ciutadans Toni Cantó, i la diputada de Podem a les Corts Pilar Lima.

"València és la ciutat del color, de l'amor, de les flors, de la llibertat. Açò és una festa, però també una reivindicació", ha dit Oltra, qui ha recordat que "el govern del Botànic ha aprovat dues lleis molt importants, la Llei Trans i la Llei d'Igualtat LGTB", i ha advertit que "queda molt camí perquè la igualtat siga una realitat, perquè la diversitat s'instal·le com una riquesa. I per això és important que no governen els qui volen que la gent torne a l'armari, els qui volen imposar el seu model a la resta".

Per part seua, l'alcalde Joan Ribó ha opinat que "estem en un país del qual hem de sentir-nos orgullosos, perquè tenim les millors lleis del món, però també hem de continuar defensant els drets de totes les persones LGTBI, perquè hi ha els qui no els accepten i que volen que tornem al passat".

El síndic de Cs, Toni Cantó, ha defensat que cal estar "orgullosos perquè Espanya és un dels països més avançats del món en polítiques LGTBI". Quan Cantó atenia els mitjans, un grup de persones ha començat a cridar: "Fora feixistes" i "pocavergonya". A més, l'autobús de Cs que ha participat en la marxa ha sigut atacat amb pintura rosa, en una clara protesta contra el pinkwashing –l'estratègia que utilitzen governs, empreses i institucions per a ocultar les seues polítiques repressives o neoliberals darrere d'una imatge de 'simpatia' cap als sectors LGTBI.

Des del PSPV, la portaveu al consistori, Sandra Gómez, ha fet èmfasi en el fet que la ciutat "torna a demostrar que és una ciutat alegre, oberta, diversa i inclusiva, davant eixe model que volien imposar d'una València rància, tancada i excloent".

Festa de l'Orgull

La manifestació ha acabat a la plaça de l'Ajuntament després de la lectura del manifest. Tot seguit, ha començat la Festa de l'Orgull LGTBi.

El cartell de la festa està compost per una selecció d'artistes i DJ locals, estatals i internacionals, entre els quals destaquen Supremme Deluxe, Rocío Chillers DJ Set, Miss Deep'In, DJ Rafa Star, Diva Houston, Lara Sajén, Krystal Forever i Oscar Liv. Les mestres de cerimònia són Mir Blacsmith y Tracy Pop. 

La plaça de l'Ajuntament s'ha convertit en un gran escenari ple d'efectes de llum, especials i molta música per a tots els públics.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next