Dues manifestacions més coincidiran a València amb la de la Comissió 9 d'Octubre

L'alcalde Joan Ribó assegura que enguany no es percep la "sensació de temor" que sí que hi havia l'any passat després de les agressions feixistes que es van produir el 2017
30 setembre 2019 13:16h
Aquest dispositiu de la Junta de Seguretat també va encaminat a coordinar totes les activitats que tindran lloc a la vegada. / DANIEL GARCÍA SALA

VALÈNCIA. Dues manifestacions més tindran lloc durant la celebració del 9 d'Octubre i se sumaran a la marxa que any rere any convoquen distintes associacions, entitats, partits i sindicats sota la Comissió 9 d'Octubre. Segons ha informat la delegació del govern, les dues altres manifestacions paral·leles han estat convocades per l'Asociación del Regne de Valencia Gais i Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals, i Coordinadora Sindical Obrera.

L'Asociación LGTBi del Regne de València –ara conegut com a Col·lectiu Corona– ja va participar en la manifestació de l'any passat junt amb grups de dubtosa procedència. Molts d'ells, de part del món blaver, reivindicaven una manifestació que no fora "catalanista" alhora que es desvinculaven de les postures de l'extrema dreta. De fet, el seu lema d'enguany és 'Contra el fascisme. Ni Franquistes ni PanCatalanistes [sic]'. 

De fet, sota aquest col·lectiu s'inclouen les adhesions de col·lectius com ara el Grup d'Acció Valencianista (GAV), que anys enrere era protagonista d'accions violentes i liderava algun sector de l'extrema dreta. Sota el mateix manifest també participen Lletres de Batalla, Mestres i Llicenciats del Regne de Valencia, Roc Chabàs la Marina, En Moviment, Plataforma Jovenil Valencianista i El Rogle Constantí Llombart. Totes elles són organitzacions de l'òrbita blavera.

D'altra banda, la Coordinadora Sindical Obrera l'any passat es va unir a la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre, ja que comptaven amb el mateix recorregut.

Dispositiu de seguretat 

Un any més, l'Ajuntament de València i la delegació del govern espanyol posen en marxa la maquinària per a garantir la seguretat durant la festivitat del 9 d'Octubre. En la memòria col·lectiva encara subsisteixen les agressions violentes que van tindre lloc durant el 2017 i, que des de la delegació del govern espanyol, justificaven amb el trasllat d'agents a Catalunya. 

Tant les declaracions com els atacs feixistes d'aquest any van incrementar el temor o les reticències a les manifestacions de la vesprada. Els dubtes sobre si es repetirien els fets del 2017 es van incrementar amb l'autorització de set manifestacions simultànies a la vesprada –huit, ja que a última hora es va sumar Mi Tierra CV–. Ara bé, finalment, moltes de les concentracions no es van celebrar, per la reduïda capacitat de convocatòria i per la simultaneïtat amb la qual anaven a produir-se. Així es va aconseguir minar l'objectiu d'algunes, que era obstaculitzar la de la Comissió 9 d'Octubre

Aquest dilluns, en la Junta de Seguretat, tant l'alcalde de València com el delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, han recalcat el treball d'ordenació que està fent-se per al 9 d'Octubre. El dispositiu de prevenció, seguretat i resposta, que Fulgencio ha explicat que serà "el mateix" que el de l'any passat, podria comptar amb més de 1.000 agents de la Policia Nacional –tot i que el delegat del govern espanyol no ho ha concretat–. 

L'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha assenyalat que el 2018 existia una "sensació de temor" que no s'ha percebut aquest any en xarxes socials. "Sembla que estem avançant perquè el 9 d'Octubre es convertisca en el dia nacional del nostre país", ha reivindicat Ribó. 

"Tindrem Moros i Cristians, mascletada, focs artificials..., i tot això s'ha de coordinar", ha explicat l'alcalde. De fet, aquest dispositiu de la Junta de Seguretat també va encaminat a coordinar totes les activitats que tindran lloc a la vegada. 

Per la seua banda, el delegat del govern espanyol ha explicat que l'any passat existia un "grau de susceptibilitat" pel dispositiu policial, tot i que en algun moment es van haver de "retirar" agents i els incidents van ser "reprimits". "Es va demostrar que tenim una festa tranquil·la", ha afegit.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next