Dues organitzacions denuncien la celebració d'un bou embolat a la Vall d'Uixó "amb nombroses irregularitats"

Animal Guardians i La Tortura No Es Cultura assenyalen el "tremend maltractament" a cinc animals i sospiten que van morir "il·legalment" dins dels caixons i no a l'escorxador
12 agost 2019 12:29h
En un vídeo publicat aquest dilluns, les plataformes mostren el "tremend maltractament" a cinc bous en el concurs d'emboladors de bous de la Vall d'Uixó. / LA TORTURA NO ES CULTURA

CASTELLÓ DE LA PLANA. Animal Guardians i La Tortura No Es Cultura denunciaran els organitzadors del bou embolat de la Vall d'Uixó (la Plana Baixa) per diverses irregularitats; entre elles, "la mort il·legal dels animals en els caixons amb una punta".

En un vídeo publicat aquest dilluns, les plataformes mostren el "tremend maltractament" a cinc bous en el concurs d'emboladors de bous de la Vall d'Uixó. "Terroritzar un animal amb allò que més tem, el foc, no ha de ser una manera de diversió", reivindiquen.

Durant el festeig, "als animals se'ls col·loca una armadura amb material inflamable en les banyes i se'ls solta posteriorment en un recinte tancat on els participants els atien i esquiven". "Els animals, espantats pel foc, sacsegen el cap i envesteixen, provocant que nombroses espurnes i restes de la torxa caiguen sobre el seu rostre i cos", denuncien en un comunicat.

També lamenten que els bous van arribar "en caixons claustrofòbics, en els quals van viatjar des de la ramaderia a altíssimes temperatures, la qual cosa els produeix una gran deshidratació i pèrdua de pes". A continuació, "van ser encordats i arrossegats fins a un pal on van ser immobilitzats". Després, "els van col·locar uns artefactes metàl·lics en l'extrem dels quals hi ha material inflamable que és pres, produint-se grans flames".

Les organitzacions continuen relatant, amb detallisme, com continua el procés. A més, denuncien que "passats 15 minuts de suposada diversió, els animals van ser immobilitzats de nou mitjançant la força bruta d'un grup de joves" i que després van ser introduïts al caixó una vegada més, "on, segons certs indicis, van anar punxats fins a la mort".

"Nombroses irregularitats"

Animal Guardians i La Tortura No Es Cultura constaten "nombroses irregularitats, com ara el llançament d'arena i botelles d'aigua al rostre de l'animal; el llançament de roba que es queda enganxada en les banyes i que podria prendre i abrasar l'animal; puntades des dels barrots, o el que sembla ser una mort il·legal dels animals amb punta".

Si es prova que els animals van ser sacrificats en els caixons, "es cometria una infracció molt greu, perquè han de ser portats a l'escorxador i ser sacrificats allà, conforme amb la legislació", adverteixen les entitats, que preparen la denúncia pertinent davant la unitat territorial de Castelló.

"Deforma la visió dels xiquets sobre els animals"

Per tot això, lamenten que aquests espectacles "deformen la visió que els xiquets tenen dels animals, inhibint l'empatia innata que senten cap a ells, la qual cosa pot ser molt perillós per a la seua educació", ha advertit la directora internacional d'Animal Guardians, Marta Esteban, qui també és membre de la junta directiva del Consell Independent de Protecció de la Infància.

Les organitzacions també rebutgen que aquests festeigs es realitzen amb el suport promocional i econòmic de l'Ajuntament, la Diputació de Castelló i la Generalitat, "els logos de la qual apareixen en el cartell". Al seu judici, aquests fons haurien d'utilitzar-se per a ajudes socials, expressions culturals lliures de crueltat o per a formar els més joves en el respecte cap a les altres espècies, el planeta i formes de previndre el calfament global però "no per a fomentar el maltractament animal".

next