Ecologistes en Acció denuncia abocaments "incontrolats" al Vinalopó al seu pas per Elx

L'entitat ecologista apunta que els residus han ocupat els xaragalls i els camins que bordegen el llit del riu
13 novembre 2019 13:45h
Des d'Ecologistes en Acció destaquen que la quantitat de residus arriba fins al camí situat a peu del talús de riu. / ECOLOGISTES EN ACCiÖ

VALÈNCIA. Margalló-Ecologistes en Acció ha reclamat aquest dimecres a l'Ajuntament d'Elx que adopte mesures per a acabar amb l'"abocament incontrolat" de residus al llit del riu Vinalopó al seu pas pel barri de Patilla. L'escrit va adreçat al regidor Héctor Díez, responsable de l'Àrea de Manteniment. Segons han explicat els ecologistes en un comunicat, l'objectiu és donar compte "del lamentable estat del vessant del riu en aquesta zona, fruit de l'acumulació de fem llançat des de la part superior".

Des d'Ecologistes en Acció destaquen que la quantitat de residus arriba fins al camí situat a peu del talús de riu i ocupa els nombrosos xaragalls de les proximitats, "malgrat la recent neteja per part d'una empresa de treballs verticals".

Sobre aquest tema, els ecologistes han explicat que són "precisament" els xaragalls, junt amb altres formacions geològiques singulars observables –com ara les 'ximeneres de les fades'–, els que "doten la zona de sediments quaternaris d'un elevat interés geològic, interés que queda minvat per l'estat de degradació en el qual es troba".

En el seu escrit, a més, els ecologistes demanen que s'escometa la rehabilitació dels camins existents en la zona, danyats després de les últimes pluges. "Aquests camins, com ara el que travessa la Rafa Gran abans del Pont del Bimilenari, són molt freqüentats pels vianants a tota hora, per la qual cosa necessitarien un manteniment adequat per a evitar problemes als usuaris", expliquen.

La denúncia presentada per Margalló s'emmarca en la campanya 'Els Passos de l'Aigua' que Ecologistes en Acció del País Valencià ha iniciat per a "informar i sensibilitzar la ciutadania sobre qüestions de l'ús de l'aigua i l'estat i les amenaces de les masses d'aigua en el nostre territori".

En aquest sentit, comenten que, com a part d'aquesta campanya, diumenge passat una trentena de persones van poder conéixer, en una excursió guiada per membres del col·lectiu ecologista, els valors patrimonials i ambientals del Vinalopó en el tram urbà del riu, des del pont del Bimil·lenari fins al pont de Barrachina. Diumenge, dia 17, es realitzarà la segona part d'aquesta excursió, per a conéixer el tram sud del riu fins a l'Assut dels Comuns. L'eixida està prevista a les 9.30 hores des del Pont de Barrachina.

next