Ecologistes en Acció alerta dels alts valors d'ozó i de la contaminació de l'aire al territori valencià

L'entitat adverteix que els nivells contaminants superen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut
12 agost 2019 14:14h
Les dades que utilitza Ecologistes en Acció per a vigilar els nivells dels contaminants es recullen de la xarxa de mesuradors oficials de la Generalitat. / DLV

VALÈNCIA. Ecologistes en Acció ha advertit aquest dilluns de la "mala qualitat de l'aire" a causa dels "alts valors" d'ozó. Segons l'organització, dels 54 captadors de mesurament d'ozó a la regió, "només tres no han superat els valors llindars aconsellats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS)". Segons l'associació, "la gran majoria de la població, animals i plantes han estat exposats a valors nocius d'aquest contaminant", ha alertat en un comunicat. 

L'organització ha afirmat que el 2019 els nivells d'ozó "s'han mantingut lleugerament més elevats que l'any anterior". "La contaminació generada des de les grans ciutats i ports; les autovies i autopistes, i les àrees industrials, com ara la zona ceràmica de Castelló, s'estén pel territori, de manera que afecta zones més allunyades i rurals en la forma d'ozó troposfèric", ha explicat. 

Les dades que utilitza Ecologistes en Acció per a vigilar els nivells dels contaminants es recullen de la xarxa de mesuradors oficials de la Generalitat i prenen com a referència el valor recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha indicat el col·lectiu. 

D'acord amb aquests paràmetres, "l'aire contaminat per ozó ha afectat el 2019 la totalitat de la població i del territori valencià", ha assegurat l'organització ecologista, que lamenta que, malgrat les seues denúncies, "ni els governs autonòmics ni el govern central han posat mesures en marxa per a disminuir aquest contaminant, que és el principal causant de contaminació". 

400.000 persones respiren contaminants per damunt de la legalitat

No obstant això, Ecologistes en Acció ha puntualitzat que, "si es considera el valor objectiu establit per la normativa, més lax que la recomanació de l'OMS, la població que ha respirat aire contaminat per damunt de l'objectiu legal és de 400.000 persones en les zones interiors de Cérvol-Els Ports, Túria, Xúquer-Cabriol i Bètica-Serpis.

Així mateix, set estacions de mesurament d'aquestes zones i de l'àrea costanera de Bètica-Serpis "han incomplit l'objectiu legal en els últims tres anys", segons l'organització, que detalla que el límit legal és que en un any "no s'han de superar durant 25 dies els valors marcats pel RD102/2011". A data del 31 de juliol a Zarra (la Vall de Cofrents), s'han registrat 59 superacions i a Morella, 49, de manera que aquestes són les dades més altes entre els set mesuradors que han superat el valor legal.

Ecologistes en Acció atribueix el "manteniment de la contaminació per ozó el 2019", "en primera instància", al repunt en la crema de combustibles fòssils. "La seua evolució recent està relacionada amb la tendència a l'increment a l'estiu de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes, resultat del canvi climàtic", ha afegit. 

En aquest context, l'organització ecologista ha reivindicat que "la contaminació i els seus impactes en la salut, ramaderia i agricultura hauria de ser un assumpte de salut pública primordial", però "des del govern autonòmic no es posen mesures als principals precursors d'aquest contaminant, que el 2019 es manté i puja lleugerament respecte al 2018".

Morts prematures i nuclis urbans sense limitacions de trànsit 

Les persones més afectades per aquests nivells de contaminatst són els xiquets, les persones majors, les dones embarassades i les persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars cròniques, segons ha asseverat Ecologistes en Acció. 

A més, ha denunciat que "els Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire per a reduir la contaminació són obligatoris segons la legislació vigent", però ha destacat que, en el cas de l'ozó, la Generalitat ha omés l'aplicació d'aquests plans. "Es tracta d'una negligència que enguany està posant en perill la salut de 830.000 valencians en les zones interiors de Cérvol-Els Ports, Túria, Xúquer-Cabriol i Bètica-Serpis", ha insistit. 

Ecologistes en Acció també ha criticat que València no preveu mesures de limitació del trànsit en episodis com el de l'onada de calor de la primera setmana d'agost. Les "principals" vies d'actuació per a reduir la contaminació per ozó, segons l'associació, "són la disminució del trànsit motoritzat; l'adopció de les millors tècniques industrials disponibles; la substitució dels dissolvents orgànics per aigua; l'estalvi i l'eficiència energètica, i la reducció dràstica de la generació elèctrica en centrals tèrmiques". 

next