L'economia valenciana, en la part baixa del rànquing autonòmic de competitivitat

El Consell General d'Economistes assenyala que el dinamisme del País Valencià és lleu, però el situa en la quarta posició en eficiència empresarial
10 desembre 2019 06:00h
El País Valencià se situa en l'onzena posició en el rànquing autonòmic de competitivitat. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'economia valenciana té encara molt de camí per davant per a ser de les més competitives de l'Estat. El model econòmic valencià, on els serveis vinculats al turisme tenen un gran pes, no ajuda a apropar distàncies amb els territoris més dinàmics i llastra el País Valencià fins a la posició 11 de 17 en el rànquing autonòmic de competitivitat elaborat anualment pel Consell General d'Economistes.

Segons aquest informe, l'economia valenciana està molt lluny dels nivells de la Comunitat de Madrid, Navarra, el País Basc, que ocupen els primers llocs de la taula i, a més, són les úniques amb un perfil competitiu alt. Catalunya i Aragó ocupen les posicions 4 i 5, amb un perfil competitiu mitjà-alt. Segons aquest estudi, el País Valencià és l'últim del grup d'autonomies amb un perfil mitjà-baix. Per dalt, en el mateix grup té a La Rioja, Castella i Lleó, Galícia, Cantàbria i Astúries. Per baix es troben Múrcia, les Illes Balears, Castella-La Manxa, les Illes Canàries, Andalusia i Extremadura, que tanca la llista.

El document analitza 7 aspectes diferents per a extraure el que es coneix com a Índex de Competitivitat Regional (ICREG). Així, el País Valencià 'aprova' en situació del mercat laboral i en innovació, on el seu perfil és mitjà-alt. En entorn econòmic, capital humà, infraestructures bàsiques i eficiència empresarial, l'aprovat és justet. Tot i això, en l'últim punt l'economia valenciana se situa en la quarta posició del rànquing.

En canvi, el País Valencià té un perfil baix en l'indicador anomenat entorn empresarial, un aspecte on l'infrafinançament autonòmic és determinant, ja que aquest indicador mesura aspectes com el saldo de les administracions públiques, la despesa corrent neta d'interessos, l'esforç fiscal i el deure viu per habitant. D'altra banda també mesura el nombre de delictes per cada mil habitants, la desigualtat o l'índex de transparència.

Els economistes destaquen positivament el dinamisme de l'economia valenciana en la situació del mercat laboral, en el capital humà i en innovació. Aquests indicadors creixen per dalt de la mitjana estatal, mentre que, en general, la millora de la competitivitat del País Valencià és lleu.

La productivitat, també a la cua

Segons l'informe, la productivitat de l'economia valenciana també té un gran marge de millora fins a situar-se en la part alta de la taula, on de nou es troben la Comunitat de Madrid, Navarra i el País Basc. Els economistes xifren el valor productiu valencià per ocupat en 57.205 euros, una xifra 5,5 punts inferior als 60.627 de la mitjana estatal. La diferència amb la mitjana europea encara és major i el País Valencià se situa catorze punts per sota dels 66.455 de mitjana europea per ocupat.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next