Junt al projecte polític del moviment independentista de Catalunya, la furibunda aparició de Podem ha sigut, sense dubte, el fenomen polític més important en els darrers 30 anys. Una aparició que ha fet trontollar el bipartidisme crònic de l’Estat i fet creure que l’autèntica regeneració democràtica encara és possible, perquè independentment de les vinculacions polítiques de cadascú, és indubtable que el discurs del moviment dels indignats que lidera Pablo Iglesias ha calat a fons entre aquells que pensem que el canvi social i polític encara és possible. I ho demostra l’enquesta que aquesta setmana ha fet el diari El País en què fins i tot supera per primer cop en intenció de vot el PP. Opinions sobre les enquestes a banda, açò és un fet.

Però, com ho encarem? Com podem entendre el que volen aportar? Doncs bé, encuriosits per la potent aparició d’aquest partit al país veí, fem un colp d’ull fugaç al programa que Podem va publicar no fa massa temps després de fer servir un “mètode obert i ciutadà en què han participat milers de persones”. Al document podem trobar 6 punts bàsics amb un estratègic ús dels verbs recuperar i conquistar i on, a més, destaca la càrrega semàntica dels mots emprats, presentats en el següent ordre: economia, llibertat, igualtat, fraternitat, sobirania i terra. Tots, seguits immediatament per l’expressió infinitiva, “construir la democràcia”. Sense dubte, una clara demostració de la voluntat del grup de regenerar l’actual sistema polític i recuperar la confiança amb la democràcia, sempre des del vessant de canvi polític i social i l’acostament de les institucions a la ciutadania.

Sense dubte, la composició del grup i la declaració publicada revelen una potent càrrega formativa dels seus membres, que com tot el món sap està format en la seua comissió executiva per gent que ve del món universitari i amb una gran formació teòrica sobre política. Una formació que es demostra amb l’ús estratègic que contínuament fan de les xarxes socials, els mitjans de comunicació i tots els espais on saben que poden traure rèdit electoral. El dubte que plantegen a tot arreu és si seran capaços d’acomplir amb totes les seues propostes, cosa a la qual ja estem acostumats, perquè cap dels partits que han ostentat el poder han sigut capaços de fer realitat les perfectes propostes amb què emplenen els seus programes.

Definitivament el discurs polític grandiloqüent del grup els acosta als sectors socials que més han patit la crisi, i per tant, els allunya dels grans barons polítics i socials que titllen de populisme, i fins i tot, de terroristes, els membres del grup. A nosaltres però ens preocupa que la regeneració democràtica que tant desitgem es faça realitat, i no podem negar que l’aparició de Podem il·lusione. I ho fa perquè és l’únic moviment social que, junt amb el sector que ens posicionem a favor de la independència i la llibertat a decidir dels pobles, ‘exigeix’ una remodelació i regeneració autèntica de les institucions. Està per veure què passarà amb Podem si finalment aconsegueix una quota de poder suficient com per a governar; estarà per veure què fa amb la realitat plurinacional, pluricultural i plurilingüística de l’Estat espanyol i també esperarem que es postule sobre la llibertat dels pobles a decidir i el clar reconeixement del dret d’autodeterminació. Però mentre alguns es dediquen a tremolar pels resultats de les enquestes i la imminent pèrdua de poder bipartidista, mentre altres no tenen prou mans per a netejar el seu partit d’una corrupció sistèmica i altres encara han d’obrir les portes a unes eternes primàries, els qui tenen les coses clares van per feina i es postulen.

Nosaltres, com no, ens decidim a casa nostra pel canvi, social, polític i de regeneració democràtica, i per la vertebració del País Valencià, perquè no podem esperar a ningú. El dret internacional ja fa temps que reconeix la llibertat dels pobles a la independència, no és res nou. Almenys, ens desmarquem de l’ambigüitat que pateix l’actual política valenciana i desitgem, cada cop amb més força, treballar des de i pel País Valencià. I Espanya, per a Podemos.

Comparteix

Icona de pantalla completa