Diari La Veu del País Valencià
Igualtat lingüística per al S. XXI
La proposta d’ACPV i de les Universitats públiques valencianes és una proposta ben clara i un essencial full de ruta per a les noves Corts Valencianes que podem elegir el 24 de maig de 2015.

La Veu del País Valencià subscriu tots i cadascun dels punts de la proposta, i demanem que totes les organitzacions polítiques que treballen pel canvi social i per la vertebració del País Valencià, donen suport públic i la incorporen sense escletxes als seus programes. Junt a la proposta de l’Escola que Volem, ja tenen dos punts programàtics essencials per a la nova legislatura.

Nosaltres volem afegir una doble reflexió:

Per una banda, la nova Llei d’Igualtat Lingüística ha de potenciar el marc normatiu essencial que establisca la igualtat lingüística dels valencianoparlants i del valencià al nostre territori estricte, concretant l’aplicació real i efectiva dels drets lingüístics dels ciutadans valencianoparlants, que són els nostres drets civils i els nostres drets humans, inclòs el deure del coneixement passiu universal del valencià.

Par altra part, la nova Llei d’Igualtat Lingüística caldria sumar-la a la LUEV, sense derogar-la de forma explícita, sinó superant-la en tot allò que era la realitat social dels anys 1980. I demanem la no derogació per no entrar en un debat estèril, no perdre els temps en discussions polítiques que poden ser inútils si tornem als anys 80, i per no trencar amb el marc legal bàsic de l’ús del valencià del segle passat. Caldria posar-se a legislar la nova Llei d’Igualtat Lingüística, deixant vigent la LUEV tal i com es troba, que, en tot cas, es podria millorar a través dels corresponents reglaments.

Si la LUEV té per objecte genèric “desplegar l’art. 7é de l’Estatut (actual 6é) respecte de la regulació de l’ús normal i oficial del valencià en tots els àmbits de la convivència social, així com el seu ensenyament”, la Llei d’Igualtat Lingüística ha de tindre per objecte garantir i fer efectius els drets lingüístics dels ciutadans valencianoparlants, en tots els àmbits públics (oficials) i privats (no oficials), i a través dels mitjans de comunicació i de les TIC, i regular el deure del coneixement passiu universal del valencià.

En resum: Ús i Ensenyament del valencià + Igualtat Lingüística.

Una Llei d’Igualtat Lingüística que ha de fer possible viure plenament en valencià, en la mateixa igualtat que ho fa qualsevol ciutadà castellanoparlant que viu al nostre territori. No demanem més!

Tan senzill, i tan contundent i clar com això: volem i reclamem la Igualtat Lingüística!

Comparteix

Icona de pantalla completa