Diari La Veu del País Valencià
València, capital del País Valencià
Les eleccions del 24M copsen des de ja fa temps totes les portades de tots els mitjans de comunicació del nostre país. Enquestes que es contradiuen, actes polítics, intents de ‘banys de multitud’ que acaben en escridassades, mítings, cartells per tot arreu… en definitiva una campanya que enguany ve marcada a foc per les ganes de canvi d’una societat convulsa i esgotada. Volem posar el focus un moment en quelcom que entenem fonamental per a la governabilitat del nostre país, la necessitat de canvi al cap i casal, a la ciutat de València, sense dubte, el motor del canvi al País Valencià. Perquè hom estarà d’acord que sense el canvi a la capital, serà complicat un canvi al País Valencià, per tant: cal guanyar València!

I cal fer-ho perquè el Cap i Casal ha de ser qui impulse totes les comarques cap a un projecte de país fonamentat en els vertaders trets d’identitat valencians. Una capital capaç de ser el vèrtex a través del qual es connecte tot el territori i afavorir així una vertebració necessària per recuperar d’una vegada per totes la idea d’un País Valencià capaç d’autogestionar-se i autogovernar-se, sense necessitat d’acatar sempre les ordres d’un centralisme nociu i pandèmic que ja fa massa anys que ens sotmet. A més, cal que València siga capaç d’explicar la unitat lingüística i normalitzar les relacions amb les altres capitals dels territoris amb qui compartim llengua, perquè es fa evident que compartir un vehicle de comunicació és un argument més per agermanar territoris amb qui compartim bona part de la nostra història. També caldrà recuperar-la de la voràgine d’economia especulativa amb què els governants han castigat la ciutat durant els darrers anys, perquè València necessita apostar per una dinamització econòmica basada en la formació del seu principal actiu, que són els mateixos valencians, i invertir en I+D+I, cosa que ha de garantir un retorn a curt termini d’una inversió absolutament necessària.

València, per altra banda, també necessita una regeneració com a ciutat des de diversos punts de vista. En primer lloc, és urgent la transformació en una ciutat cosmopolita, ecològica i tecnològica, que respecte els valors que el seu entorn únic li proporciona. En segon lloc, ha de ser capaç de lluitar sense por contra la xacra del feixisme, que en els darrers anys campa a València amb una llibertat més pròpia de temps que cal deixar a l’oblit d’una vegada per totes. Finalment, cal exigir-li un respecte sincer cap als seus barris, sobretot els del marítim, que han patit com ningú la dèria especuladora d’uns polítics més entossudits en el benefici propi que en la convivència ciutadana.

Necessitem una capital del País Valencià lliure i solidària amb la resta del nostre territori, una ciutat que recupere l’esplendor que històricament ha lluït amb orgull. Necessitem recuperar els seus carrers, els seus records, la brillantor d’una ciutat esplèndida que ha aguantat dempeus l’assetjament d’una alcaldessa obsessionada en espanyolitzar-la i negar-li la seua cultura, la que li és pròpia. No calen més paraules, et volem lliure València!

Comparteix

Icona de pantalla completa