Els valencians ja hem votat, ara Espanya que calle

27 maig 2015 01:00h

Ja hi tornem a ser. Encara no fa ni una setmana que els valencians vam decidir quin tipus de Consell Valencià i Corts Valencianes volíem, i ara vénen de nou des de Madrid, imitant la casta de sempre,  a dir-nos què hem de fer. A més, tampoc ajuden les declaracions dels uns i els altres demanant ocupar la cadira més alta de la Generalitat Valenciana, com si fóra això la primera prioritat social i cultural del País. No companys, no ha de ser aquest el camí, el full de ruta l’ha deixat molt clar la ciutadania, que ha demanat amb vehemència un govern del nostre país en clau valenciana, progressista, d'esquerres i garant de governar d’una altra manera les nostres institucions. Forasters vindran que de casa ens trauran: no volem que vinguen des de Madrid a dir-nos què hem de fer o no fer, perquè l’únic referent vàlid és el resultat de les passades eleccions ací a la nostra terra: al País Valencià!

És evident que existeix una lluita per ocupar les cadires, i també, que l’argument de donar més importància al què que al qui està agafat amb pinces, perquè evidentment el qui és fonamental per a executar el què. També ho és que existeixen diferències entre PSPV-PSOE, Compromís i Podemos, però moltíssimes més distàncies amb els models conservadors i espanyolistes del PP i Ciudadanos. I per a ser justos, no és igual el PSPV-PSOE de comarques i municipis, i molts dels seus votants, que gran part de la cúpula dirigent.

L’única manera de resoldre les diferències  és, com hem dit en anteriors ocasions, amb voluntat política. Potser és cert que hauria de governar, dins la coalició d’esquerres perquè la dreta no ha tret el resultat suficient com per a fer-ho (així és la democràcia estimats), la força més votada. Així, Ximo Puig hauria d’ocupar la presidència de la Generalitat Valenciana, amb el suport des d’una vicepresidència representativa i més que merescuda per a Mònica Oltra. I  a més a més, Joan Ribó a l’alcaldia de València. És una manera justa perquè al cap i a la fi són els candidats que més suport han rebut, dins del bloc de progrés i d'esquerres que desitja el canvi al País Valencià. Aquest procediment s’ajusta a allò que considerem fonamental: que el poble ha decidit democràticament, i això és l’únic que els polítics han d’aplicar amb trellat, i saber respectar, perquè a més pot ajudar a resoldre molts pactes de govern municipals.

Ha costat molt fer fora el PP de la Generalitat Valenciana, de molts ajuntaments i de dos Diputacions, i sense dubte gran part d’aquest mèrit el tenen els partits que amb el seu dur treball han col·laborat perquè açò fóra possible. Ara tenim l’oportunitat d’oblidar per un temps el despotisme, l’altivesa, la prepotència, els somriures cínics dels governants del Partit Popular i recuperar el dinamisme a les institucions. I el poble valencià ha donat la confiança a un bloc de progrés i d’esquerres que ha de demostrar homogeneïtat i fermesa en allò fonamental, garantir el canvi i reconstruir la nostra terra. I per favor, no fem cas a Espanya, deixem que parlen perquè eixa empatia vaga que fan servir sona més a condescendència molesta, a dogmatisme i a lliçons de com i quan hem de fer les coses, i això, al poble valencià, ens ha perjudicat massa vegades. El País valencià és major d'edat políticament parlant.

Si és cert que no importa el qui i sí el què, ara cal demostrar-ho. Nosaltres ens decantem pel que creiem més just perquè sí que ens és igual el qui, el que volem són uns governants que tornen la dignitat al nostre país i a la seua gent i ho facen des del vessant d’esquerres i valencià que el poble, sempre a la disposició de la terra, ha triat.


 
next