Els fronts oberts del Pacte del Botànic

L’anomenaren Pacte (o Acord) del Botànic, i prenia el nom de l’emblemàtic racó del cap i casal on es produïren les trobades que van dur a fer fora el Partit Popular de les institucions valencianes. Ara, encara és recurrent fer servir el nom per a parlar d’una entesa entre tres, que va produir un govern de només dos. Després dels pertinents estira i arronsa pel poder i sobre el qui, la campanya prioritzant el què va triomfar i el nou govern de progrés arribava després de 20 anys d’obscurantisme conservador i corrupció sistematitzada (i 24 a l’ajuntament de València).

El model del Botànic també va servir, durant les eleccions (en plural) estatals passades, per a definir el tipus de política que feia falta per a reconduir un Estat espanyol perdut sota el desgovern de l’incapacitat polític Mariano Rajoy. Així, des dels sectors progressistes reclamaven un govern espanyol ‘A la valenciana’, és a dir, un govern on es feia prevaldre l’entesa per sobre dels interessos partidistes, per a gestionar els interessos de l’Estat.

Ara, i a tocar de començar un any nou ple de reptes, l’anomenat Govern del Botànic es veu obligat a enfrontar-se amb alguns temes que, si no es resolen a la major brevetat possible, poden produir un mal molt major en la salut d’un pacte que, honestament, es percep sòlid.

Així, la posició del president Puig durant la crisi magna del PSOE fa que el grup de suport de l’actual equip de govern, Podem, haja fet un parèntesi (com a mínim ideològic) en el seu suport incondicional al pacte, cosa que entenem lògica perquè no es pot entendre que el president de tots els valencians acuse el govern de Rajoy de molts dels mals que pateix el nostre país, i li acabe donant suport amb una abstenció, potser estratègica, però vergonyant. Per altra banda, la gran promesa d’aquest govern continua sense produir-se, i ara per ara, complits ja els 3 anys de la seua apagada, la RTVV, la futura Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, roman ancorada en trames judicials i conteses amb els extreballadors que cada cop fan més inversemblant la promesa del Govern del Botànic, i que ens manté sense la reciprocitat amb TV3 i IB3. A més, els dos partits que formen l’actual equip de govern tenen fronts oberts dins de les seues estructures que caldria resoldre. És cert que les discrepàncies formen part del que s’anomena democràcia, però són lesives si es converteixen en irreconciliables.

Amb tot, els problemes a què s’enfronta la salut del Pacte del Botànic no tenen ja el regust a corrupció a què estàvem acostumats. A més, cal veure com a encert l’aproximament a les institucions catalanes i el suport a la identitat catalana que el president Puig va transmetre en la recent trobada amb el líder del PSC Miquel Iceta o anteriorment amb el president català Carles Puigdemont. No podem canviar el tarannà centralitzador de la política de Puig ni aquesta aposta per la famosa Tercera Via a què ens tenen acostumats. Tampoc podem esperar que es prioritzen temes cabdals per a molts valencians com són la llengua i els nostres trets culturals més genuïns. Però cada cop estem més segurs dels nostres reptes i de les nostres reclamacions, que hui el Govern del Botànic ha posat en l’agenda política espanyola, com són el Corredor Mediterrani i l’infrafinançament (espoli fiscal en realitat) i per això, a més de reclamar a l’Estat espanyol el que ens correspon, entenem com a prioritari refer el nostre país a partir dels nostres propis recursos i a través de la nostra pròpia identitat.


 

Comentaris

FERRAN PAIS VALENCIA
8.

Ha ha ha eixà brossa que et fumes ,cada volta et senta pijor. Seguns tu PP valencià, PSPV, Comromís, Podemos són nefranquistes . Doncs els castellonencs, son en una molt amplia majoria neofranquistes? Quants anys porta guanyant el PP valencià la diputació de Castelló seguits. 24 anys? Casualitat? Per moltes tonteries i barbaritats que digues la realitat no la pots canviar.

  • 10
  • 8
Castellonenc. Castelló de la Plana.
7.
#6 No saps de què parles.

A la "província" de Castelló, hi ha una majoria de votants "d'esquerres" si volem dir-los d'esquerres als neofranquistes de Compromís, BLOC, PPSOE, PPodemos.

Per què (et preguntaràs) si hi ha una majoria d'esquerres, no hi ha una majoria també de diputats "provincials" d'esquerres i per tant el president de la diputació no és d'esquerres ??

Mólt senzill d'explicar, l'anomalia es deu a la decisió política de PPODEMOS de NO PRESENTAR-SE com a tal, amb una marca única a les eleccions municipals.

La cagada de PPODEMOS li va donar la presiencia i el control de la Diputació de Castelló al Partit Putrefacte (PP).

A l'hora de comptar vots i d'aplicar la llei electoral amb la norma d'Hont, va resultar que les desenes de candidatures de PPODEMOS, al no formar part d'una única candidatura, van ser comptades com a candidatures independents, agrupacions electorals, Castelló en Moviment, Units per l'Alcora, Almassora en Comú, etc, i per tant cap d'aquestes candidatures per separat (Excepte Castelló en Moviment) arribava a tindre suficient número de vots per a obtindre diputat provincial, al no sumar-se entre elles i no comptabilitzar-se els seus vots tots units.

Aquesta martingala de PPODEMOS, li va donar la Diputació Provincial de Castelló al PP i les desenes de milers de vots a les diferents agrupacions electroals recolzades per PPODEMOS van anar majoritàriament al fem.

Supose que ara comprendràs com es possible que una zona del País Valencià que vota "esquerres", estiga governada per la dreta franquista, coses de polítics llumbreres com els de PPODEMOS.

  • 9
  • 10
FERRAN PAIS VALENCIA
6.

Si per aixó la diputació de Castelló la a tornat a guanyar el ultraespanyollista PP valencià. Ha ha ha . Televisió valenciana i en valencià perfecte. I de totes maneres per a que vols tv3, en menys de dos anys quan torne a guanyar el PP valencià amb majoria absoluta el rimer que faria seria desconectar tv3 i castellanitzar tv valenciana.

  • 9
  • 8
Castellonenc. Castelló de la Plana.
5.
#4 Tens raonaments típics de colonialista castellà, d'ofrenador, de llepaculs de l'Imperi.......Comparar la TV anglesa amb una TV que parla la nostra llengua, ja et qualifica.

Això de l'u per cent quan ho has somniat ?? A Castelló si es fera una consulta al poble, eixiria un 90 % de favorables a la TV3.

A mamar-la al riu, renegat blaver !!!!
  • 7
  • 10
FERRAN PAIS VALENCIA
4.

Els uniques violacions dels drets humans , serien no respetar les majories absolutes dels pobles, e imposar la voluntat del 1% sobre el 99%, doncs estariem parlant d'una dictadura de tirania. I també hi ha un 1% que vol vore la tv de anglaterra, de austria, de Alemania etc, i el que fan és posar-la en internet o comprar-se una parabolica. També podieu dir a ERPV que vos la pague com fa tot el mon-

  • 9
  • 8

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat