I mentrestant, a l'Estat espanyol... rescaten autopistes

16 desembre 2016 01:00h

Qui acostuma a estar al dia de l'actualitat del nostre país i dels territoris que, com nosaltres, no desitgen formar part d'aquest Estat espanyol opressor, notarà certa inquietud davant alguns fets que denoten quina és la voluntat de 'diàleg' que planteja el 'nou' Executiu espanyol. Així, observem una persecució vergonyant dels qui expressen el seu rebuig a un rei imposat per la vergonya franquista, s'obrin processos judicials a qui democràticament exerceix la voluntat legítima del poble manifestada a les urnes i continuen impunes les manifestacions d'exaltació a l'odi d'aquells que somien nostàlgics en un feixisme atroç que tant de mal va fer no fa massa temps.

Mentre tot això passa, l'Executiu espanyol continua la seua croada recentralitzadora aplicant polítiques conservadores que intenten fer callar les veus que reclamen el Dret dels pobles a decidir el seu futur. Notem per exemple el pla, potser no en parlarem de rescat, per a salvar el nyap amb la inversió feta en les autopistes de peatge per a l'accés a la capital del regne, mentre tot l'Arc Mediterrani manca de les infraestructures necessàries per a comunicar-nos i accedir a Europa amb garanties i sense els aranzels altíssims que ara mateix patim. A més, i com amenaçada per la rebel·lió de les autonomies, la flamant ministra de Defensa espanyola, Maria Dolores de Cospedal, apujarà un 30% el pressupost d'aquest Ministeri per a pagar el vergonyant deute adquirit amb les empreses fabricants d'armament.

Aquests exemples s'uneixen, en el nostre País Valencià, a un infrafinançament històric a la comunitat autònoma de l'Estat espanyol que ara per ara és la més endeutada de tot l'Estat, així com a una alarmant manca d'inversió en el territori valencià, que fa que el tan demanat Corredor Mediterrani siga tan sols un punt més en les reivindicacions dels nostres polítics. A més, com no, d'una voluntat invisibilitzadora que té el major exemple en la composició del nou govern espanyol, que recordem que no té cap representant valencià. I no poda faltar l'aportació inestimable del Ministeri d'Hisenda espanyol que encapçala Cristóbal Montoro, que lluny d'ajudar la nostra economia, malmesa pel sempre recurrent infrafinançament, retardarà (no sabem quant) el pagament del Fons de Liquiditat Autonòmica. És a dir, el lamentable 'rescat' a l'espanyola que ens proposen, a més, vindrà amb retard.

Hem de ser conscients que en aquestes paraules no n'hi ha res de nou. També que el principal objectiu des que va arribar el nou Govern valencià és fer visibles les necessitats del nostre poble, i això ho va fer patent el mateix president Ximo Puig en la seua trobada amb el ministre espanyol de Foment, Íñigo de la Serna, d'on, almenys, va traure el compromís de crear una figura de coordinador tècnic per a avaluar el projecte de Corredor Mediterrani. I, finalment, també hem de resignar-nos a, almenys de moment, cercar la major autonomia dins d'un Estat espanyol lesiu amb els nostres interessos, perquè aquestes són les prioritats de l'actual Govern valencià: reclamar la part que ens toca d'un Estat que, cada dia que passa, més ens perjudica.


 
next