És més que una discriminació lingüística...


Fa uns dies assistírem de nou a una demostració més de l’actitud de les forces de seguretat de l’Estat, en concret per part de la Guàrdia Civil, davant la resta de manifestacions culturals que formen part de l’estat. Fugint d’eufemismes forçats, la nostra llengua molesta l’Estat espanyol i, com sempre han fet, fan servir tots els mètodes que calguen per a evitar que es propaguen. No defugirem el fet que aquesta manera de fer els ha servit per a, entre altres coses, produir en el valencianoparlant una sensació que alguna cosa no està fent bé quan parla amb un usuari del castellà. Arguments recurrents són la falta d’educació, el respecte o, en alguns casos, la prevalença de la llengua hegemònica (castellà) sobre la resta.

Obviarem parlar del dret a parlar la nostra llengua al nostre territori perquè és sobradament conegut aquest argument. Ens interessa ara mateix defensar el fet normal que ha de suposar per a un parlant expressar-se mitjançant la llengua que li és pròpia, perquè en té dret, però sobretot perquè se sent més còmode fent-la servir. L’argumentari caspós de l’educació i altres necieses el deixarem per a aquells que continuen pensant en un imperi més que en un estat multinacional i multicultural que, a pesar seu (i nostre), és el que tenim actualment.

Hem deixat passar uns dies per a observar amb calma les diferents actituds que produeix un atac tan agressiu com, malauradament, freqüent. De fet, res se’n parla des del rovell de la península, potser ni n’han sentit a parlar. Només unes declaracions del líder de Podemos  de suport al seu company de partit i poca cosa més. Al nostre país, una defensa fèrria del conseller d’Educació, Vicent Marzá, hauria d’haver tingut el suport explícit del president, Ximo Puig, i de la vicepresidenta, Mónica Oltra, quan la llengua pròpia de la nostra gent és atacada i més quan es discrimina un regidor d’un ajuntament valencià, ja que es tracta d’un afer que no correspon solament a Educació sinó que afecta de forma transversal tota la Generalitat Valenciana,  que considerem que ha de fer del valencià i de la igualtat lingüística una prioritat de tot el Govern i Pacte del Botànic.

És significatiu també el fet que una vegada més siguen les forces de seguretat espanyoles les que vulneren la llei i no siguen capaços d’entendre una llengua que apareix a la Constitució que ells haurien de defensar. Tot plegat, és un pas més per a plantejar-nos si cal que una força tan arrelada històricament a uns plantejaments castrenses i espanyolistes haja de vetllar per la seguretat al nostre territori. Cal exigir al delegat del govern estatal, al sr. Moragues, que complisca i faça complir als funcionaris de l’Estat que treballen al nostre territori tota la legislació autonòmica, estatal, europea i internacional que regula els drets lingüístics. No pot ser que el delegat del govern actue en contra de la nostra llengua davant dels cartells de trànsit si són escrit únicament en valencià ni que siga corresponsable de l’actitud antivalenciana d’uns funcionaris Guàrdies Civils  sota la seua competència.

Comptat i debatut, la discriminació que va patir el regidor de Podem a l’Ajuntament de Gata de Gorgos és un episodi més de l’actitud espanyolista davant tot allò que ells consideren dissonant. La concessió que no van tenir més remei que acceptar a la Constitució del 78 per a les nacions històriques obligades a formar part de l’Estat és una xacra que arrosseguen com una enorme creu en la seua agonia nacionalista (que ens perdonen la metàfora) i, per això, no dubten de mostrar la seua continguda força contra els qui, amb normalitat, es volen comunicar amb el seu vehicle natural.

No aconseguirem mai una dosi justa de llibertat si no som capaços de defensar les nostres diferències, i en això estem.


La Veu
 

Comentaris

Bon Vent Marina Alta
17.
Valencia Plaza porta hui una noticia que fa palesa de com actua un altre col·lectiu de l'Estat: el jutges.

Un jutge d'Alacant ha rebutjat un escrit provinent de Catalunya amb l'excusa de que està escrit en 'català'; no per que no l'enten -cosa que la seua ignorancia també pot incloure-, si no per voler fer veure que provinent de Catalunya, la llengua emprada serà del tot diferent a la que açi anomenem valencià, una llengua co-oficial al nostre País que no te res a veure amb el català. Feta la llei, feta la trampa. Si senyor... la ignorancia és molt atrevida!... algú li hauria de passar el diccionari de l'AVL (també al periodista que signa la noticia).

Però més que ignorancia, com sempre fan aquestes estructures de l'Estat, es tracta d'abus de poder, de provocació feixista, d'intolerància al que pensa diferent, de menyspreu dels valencians, de diglòssia de la nostra llengua, de la criminalització del català i de Catalunya,...

Jo soc del parer, malgrat emportar-me un bon grapat de desaprovacions com ja he viscut, que continuar jugant amb l'ambigüetat de la denominació la nostra llengua, només fa que fomentar la ignorància dels ignorants malintencionats, accentuar els seus arguments ideològics i, en definitiva, ensorrar més la nostra cultura, alimentar la diglòssia i perpetuar l'anticatalanisme irracional... és allò de preferir posar-me un colp roig, que anar de per vida amb la cara groga.

Si no l'heu llegit, us recomane una editorial d'El Temps que desplegaba magistralment l'argument de que 'dividir' la denominació de la nostra llengua és afleblir-la encara més, politica i socialment. És absurd mantindre les apariències per més temps, una convenció què només ens afebleix encara més com a poble i ens fa anar amb el cap cot. Prou!

Jo parle català, com a Balears, a Catalunya, al Rosselló i a l'Alguer.

  • 2
  • 0
Via Fora Alzira (Ribera Alta) PV
16.

Estimat " amic " , quan els de ponent et donen una potada als ous veurem on vas, tal vegada et fas valencià sense avergonyir-te´n i intentes arreplegar altre càrrec que estiga buit, ben remunerat i com no, no ens donarem conter. En això no series el primer perquè tenim malauradament exemples perniciosos i aixina ens va.

Salut i País.

  • 2
  • 0
Panxacontent
15.

Serà en confits...

  • 0
  • 0
BOTIFARRA XERACO
14.

El delegat de govern a més de ser del PP valencià és valenciano parlant encara que al seu partit no estiga ben mirat el parlar valencià. Quins millors defensor s del castellà que els del PP valencià.

  • 0
  • 0
V Sol
13.

Voy recopilando noticias en prensa, que no comentan en ninguna tertulia de radio, televisión, en Madrid, el Puerto decide pagar 50 millones para modernizar la línea Valencia-Zaragoza, una inversión que Fomento no asume, garantiza viajes nocturnos y que las mercancías lleguen dos horas antes, necesita el,visto bueno de Adif.
Recogo noticias que son invisibles en Madrid.

  • 5
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat