Diari La Veu del País Valencià
Mandela, l’exemple a seguir
Ha mort Nelson Mandela i amb ell se’n va un dels patrimonis imprescindibles de la humanitat. Un d’eixos personatges que és capaç de convertir-se en mite fins i tot abans de morir. Segurament, junt amb Gandhi i Martin Luther King, un dels personatges que més ha fet per la pau i la llibertat en tota aquesta atziaga etapa d’inhumanes guerres i milions i milions de morts violentes.

Potser a algú li puga resultar estrany que un diari tan vinculat a un determinat lloc en el món, com és La Veu del País Valencià, dedique un espai a homenatjar una figura tan universal com Nelson Mandela. És cert que l’objectiu de la seua lluita està localitzat al seu país i sobretot a l’alliberament del seu poble, però el que és indubtable és que la dimensió de l’obra de Mandela és global i abasta cada racó del món. És per això, que ha de ser un estímul per a aquells que creuen en uns valors i uns ideals de llibertat i d’igualtat, aquells que senten que la seua terra i la seua cultura estan oprimides per la influència d’un poder alié, en definitiva, per a aquells que com deia Martin Luther King tenen un somni, un somni de llibertat. I nosaltres el tenim.

Mandela representa els valors que el nostre diari defensa des del primer dia que va començar a fer-se realitat. Va ser capaç de donar sentit real als drets humans, que no foren un mer concepte buit de significat amb què omplir-se la boca en els espectacles mediàtics que tant agraden a qui exerceix el poder. La seua infatigable lluita redefineix els conceptes de llibertat i de pau, ambdós embolcallats per un sincer desig de perdó i d’unió entre pobles, entre races cruentament enfrontades en una guerra fratricida, una guerra ètnica que identificava l’enemic pel color de la seua pell. Aquest és el seu gran triomf: aconseguir transformar un odi tan visceral com el que produeix el racisme, en respecte. I a més, ho va fer posant la seua pròpia vida com a exemple, perquè va saber convertir la ràbia que genera qui està privat de llibertat en una ferma voluntat de pau, i això, només ho poden fer les persones extraordinàries.

En aquestos dies, Nelson Mandela rebrà un merescut homenatge de tot el món. Des de La Veu del País Valencià ens unim humilment perquè en la seua lluita estan representats els ideals més ferms que identifiquen el nostre diari. Sempre hem apostat i apostarem per defensar els valors que emanen de la declaració universal dels drets humans, no de les paraules que l’adornen, sinó dels profunds sentiments que es desprenen i que ens motiven per a seguir lluitant per allò que sentim nostre. Per això, per revelar-nos el gran secret, per mostrar-nos el camí de la llibertat, només podem dir: gràcies Madiba , ara ens toca a nosaltres lluitar per fer realitat el nostre somni.

Comparteix

Icona de pantalla completa