Diari La Veu del País Valencià
Europees 2014 en clau valenciana: el canvi possible
Amb els resultats dels quatre grups que hui tenen representació a les Corts Valencianes: el PP és l’opció més votada amb 491.044 vots (i respecte de les europees de 2009, amb 984.005 vots ha baixat 492.961 vots), però la suma dels vots del PSPV-PSOE, EU i COMPROMÍS ascendeix a 673.906.

Amb els resultats de les huit opcions més votades, el bloc de les opcions de progrés i d’esquerra PSOE, EU, PODEMOS, COMPROMÍS, amb 813.105 vots, superen clarament el bloc de les opcions de dreta PP, UPyD, C’s, VOX amb 711.850 vots.

Ara bé, amb les dades electorals, atenció a més canvis en el mapa polític valencià dins de cada bloc ideològic:

En el de la dreta l’aparició de tres opcions noves i que competeixen a ser més espanyolistes: UPyD (convertida en quarta força), C’s i VOX, que anuncien l’entrada com a mínim en el parlament valencià d’UPyD.

En el de l’esquerra, l’aparició de PODEMOS que s’ha convertit aquesta nit en la cinquena opció més votada, per davant de COMPROMÍS-Primavera Europea, i que amb aquests resultats també tindria opcions d’entrar al parlament valencià, i que marca el terreny de creixement a EU i a COMPROMÍS que no han recollit hui totalment els fruits de la seua coherent, forta i valenta oposició al PP en les Corts Valencianes. Hauran de fer una anàlisi dels motius d’aquest efecte. Amb PODEMOS s’acaba el recurs del PP al “tripartit”, en tot cas i amb aquests resultats, parlaríem del “quatripartit”, per a La Veu unes Corts i un Consell de la dignitat i de l’autogovern.

Per primera vegada en la història, el País Valencià ha triat Jordi Sebastià un eurodiputat d’una opció estrictament de País Valencià com és COMPROMÍS, i repeteix l’èxit electoral que va aconseguir la nit de les estatals quan Joan Baldoví va resultar elegit diputat del Congrés a Madrid.

Les dues dades ens porten a poder afirmar que, amb aquesta tendència i després de quasi 20 anys de majories de dreta, el canvi social i polític al País Valencià és possible en les eleccions municipals i autonòmiques de 2015.

Nosaltres, com des del primer dia d’edició de La Veu, continuarem apostant pel canvi social i per la vertebració del País Valencià.

Hui comença el canvi possible al 2015 que ha decidit la ciutadania amb els seus vots !!

Comparteix

Icona de pantalla completa