Educació acorda amb les universitats i els sindicats una pujada del 35% en el sou del professorat associat

El conseller Vicent Marzà pacta amb els representants sindicals i de les universitats públiques un conveni de millora de les condicions laborals que estarà vigent fins al 2023
24 abril 2019 13:38h
Els col·lectius a què va adreçat aquest conveni són el personal docent i investigador, el personal tècnic i de suport a la investigació i el personal d'administració i serveis. Imatge d'arxiu.

VALÈNCIA. El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assistit aquest dimecres a la reunió de la mesa negociadora del conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats públiques valencianes, en la qual s'ha acordat per totes les parts el conveni col·lectiu del personal laboral universitari. 

A banda del conseller, per part de les universitats i dels sindicats hi han estat la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d'Alacant, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Miguel Hernández, CCOO-PV, FeSP-UGT, STEPV-Iv, CSIF i SEP-CV.

Segons ha explicat Marzà, "aquest compromís s'ha fet realitat gràcies al diàleg entre les parts, afavorit per la mesa negociadora creada aquesta legislatura". A més, ha afegit que "cal recordar que érem l'única comunitat autònoma que no disposava d'un ens d'aquestes característiques i s'ha demostrat que, quan es vol, es pot".

Quines millores laborals s'han acordat?

El document consensuat planteja millores de les condicions laborals, que no només són retributives. Els col·lectius a què va adreçat aquest conveni són el personal docent i investigador, el personal tècnic i de suport a la investigació i el personal d'administració i serveis.

El conveni assegura una millora qualitativa de tot el personal docent perquè equipara les retribucions de cada figura a totes les universitats; és a dir, es fixen uns mínims salarials comuns a totes les universitats públiques valencianes a partir dels sous més alts, a més d'una pujada del 3% sobre aquest sou més alt.

D'aquesta manera, les figures que fins ara reunien unes condicions salarials més precàries, com eren el professorat associat, els ajudants o els ajudants doctors, aconsegueixen "unes millores substancials respecte a la seua situació de partida", ha explicat Marzà. El conseller ha detallat que el professorat associat puja el sou fins a una mitjana del 35%; el personal ajudant, fins a una mitjana del 34%, i els ajudants doctors, una mitjana del 20%.

A més, als contractats doctors, al professorat col·laborador, als ajudants doctors, als ajudants, al professorat associat i al professorat substitut se'ls reconeixerà l'antiguitat dels triennis.

Com a novetat, també s'aplicaran les millores introduïdes recentment en les condicions laborals que s'han fet per al personal de la Generalitat en relació amb les víctimes de violència de gènere, la conciliació familiar o la cooperació internacional i la mobilitat.

Des de Conselleria recorden que l'últim conveni d'aquestes característiques va entrar en vigor l'any 1998 i havia de tindre una vigència de dos anys. A més, Marzà ha detallat que "cada universitat partia d'una situació diferent i singular amb plantilles amb característiques diverses" i ha celebrat que "amb la creació de la mesa s'ha aconseguit treballar conjuntament a tres bandes".

L'aplicació d'aquest conveni es farà amb efecte retroactiu a partir de l'1 de gener del 2019 i tindrà vigència fins al 2023. La Generalitat abonarà de manera gradual a les universitats fons en diferents exercicis pressupostaris. Així, per al 2019, avançarà 8 milions d'euros. A més, en el pressupost del 2019 de la Generalitat per a Educació estan prevists 30 milions d'euros de millores per al PAS i PDI, que se sumen als 18 milions d'euros del 2018 i els 8 milions del 2017.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next