Educació impulsa un pla contra el despoblament amb aules gratuïtes de 2 anys com a "incentiu"

Marzà explica que pretén propiciar la permanència de famílies en aquests entorns i evitar l'eliminació d'aules perquè "si tanca una escola, tanca un poble"
4 agost 2019 13:00h
Entre les mesures també es troben jornades formatives per a mestres. / IMATGE D'ARXIU

VALÈNCIA. La Conselleria d'Educació potenciarà un conjunt de mesures dins d'un Pla Educatiu de Desenvolupament Rural que pretén incentivar la permanència de famílies en aquests entorns i evitar l'eliminació d'aules perquè "si tanca una escola, tanca un poble". Obertura d'aules gratuïtes de 2 anys, garantir de forma més efectiva el transport, recuperació d'instituts i jornades de formació per al professorat són algunes de les principals accions.

Així ho ha afirmat el conseller d'Educació, Vicent Marzà, qui ha subratllat, en una entrevista amb Europa Press, "l'aposta" del seu departament per contribuir a frenar el fenomen de la despoblació també des de l'àmbit escolar.

Entre les iniciatives que s'emmarquen en aquest pla figura la potenciació d'equips docents que donen "continuïtat als projectes educatius en coherència amb el mitjà, de manera que l'escola rural siga un nucli d'irradiació de cultura i un espai de socialització del municipi".

Aquest full de ruta preveu "garantir el servei de transport escolar en les zones rurals d'una forma més efectiva", facilitar l'agrupació de centres rurals i desenvolupar una "normativa específica que garantisca l'estabilitat del funcionament d'aquestes escoles".

Una de les principals actuacions és l'obertura d'aules de 2 anys gratuïtes en els Centres Rurals Agrupats (CRA), de manera que "no només s'aconseguisca que les famílies joves no se'n vagen, sinó que vulguen anar a viure allí", ha apuntat Marzà.

Dins d'aquesta filosofia, les aules noves de 2 anys que s'obriran el pròxim curs 2019-2020 "no atenen tant la possible demanda de places com a la intenció d'incentivar que les famílies, independentment del nombre d'interessades, es queden al poble i matriculen els seus fills i filles".

Un exemple concret és que de les 8 aules noves de 2 anys que s'habilitaran el pròxim curs a la demarcació de Castelló, 5 pertanyen a aularis de CRA: una a l'aulari de Barraques (l'Alt Palància) i una altra a l'aulari de Begís (l'Alt Palància), del CRA Peña Escabia; una a l'aulari de Catí (l'Alt Maestrat), del CRA Aiguaneu; una altra a l'aulari de Forcall (els Ports), del CRA Els Ports; una a l'aulari de Montanejos (l'Alt Millars) i una altra al de Montant (l'Alt Millars) del CRA Palància-Millars.

Pel que fa a la demarcació de València, de les 17 aules d'aquest tipus, dos pertanyen a CRA (una a l'aulari de Beniatjar (la Vall d'Albaida) del CRA Castell de la Carbonera i una altra al de Montitxelvo (la Vall d'Albaida) del CRA Serra del Benicadell). Quant a Alacant, de les 9 aules gratuïtes de 2 anys , una pertany a l'aulari de l'Orxa (el Comtat) del CRA Riu Serpis. A això cal sumar l'obertura d''escoletes' 0-3 gratuïtes de la Generalitat en dos municipis, Benlloc (la Plana Alta) i Bugarra (els Serrans).

En el present curs han treballat 1.012 docents a les escoles rurals en el territori valencià, que actualment en són 540. Així mateix, es continuarà incidint en la major dotació d'especialistes en Audició i Llenguatge i Pedagogia Terapèutica per a facilitar la inclusió educativa, així com docents de reforç dins del Pla d'Actuació per la Millora Educativa (PAM).

"Les millors experiències d'innovació" 

Marzà també ha subratllat el paper de la innovació educativa. De fet, ha asseverat que "les millors experiències les estem obtenint allí, per la ràtio baixa i per la vocació dels professionals". En aquesta línia, se celebraran jornades formatives per al professorat "per a compartir i intercanviar experiències dels CRA". Aquest programa, que es desenvoluparà durant el curs 2019-2020, conclourà amb la celebració d'una trobada autonòmica final amb ponents de prestigi i experiències nacionals i estrangeres.

Finalment, ha assegurat que s'està treballant igualment perquè hi haja nous centres de Formació Professional i instituts de Secundària i trencar la tendència de "declivi" que s'estava produint en aquests nivells de l'ensenyament.

next