Diari La Veu del País Valencià
Educació incorpora 3 milions per a finançar activitats extraescolars en el pressupost del 2020

VALÈNCIA. La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha incorporat en el pressupost del 2020 una nova partida de 3 milions d’euros per a finançar activitats extraescolars “perquè les comunitats educatives tinguen ajudes per a realitzar activitats de qualitat que no deixen cap xiquet o xiqueta fora, vinguen de la família que vinguen i tinguen els recursos que tinguen”.

Així ho va anunciar el conseller de l’àrea, Vicent Marzà, en la compareixença d’aquest dilluns en la Comissió de Pressuposts de les Corts per a explicar les partides de la seua conselleria incloses en els comptes del 2020, el projecte de llei dels quals va ser aprovat dijous passat.

En conjunt, el pressupost de la Conselleria augmenta un 2,1% respecte de l’any passat fins a arribar als 3.967 milions d’euros. El Capítol I de personal és el que més creix, amb un 3,8%, mentre que el Capítol II de compra de béns corrents i despeses de funcionament es redueix un 3,1%.

Marzà va fer valdre aquesta reducció de despesa del Capítol II i va defensar que “s’ha prioritzat políticament cada euro en un escenari d’ingressos inestable” i “s’han traslladat els recursos allà on són necessaris, fent que cap servei essencial baixe el nivell d’inversió”.

Així, va reivindicar també que s’inverteixen “800 milions més en educació que la màxima inversió que va fer la dreta en plena borratxera financera” i que suposa “un 21% més del que s’invertia abans de l’estafa bancària que ens va portar a la crisi”, així com “un 30% més d’inversió per alumne”. L’objectiu, va defensar, és “reduir les desigualtats d’accés” a l’educació.

En matèria educativa, Marzà va destacar l’augment d’inversió en els quatre principals programes. Entre ells, el dedicat a l’etapa de 0 a 3 anys, en què es destinen “58 milions d’euros al bo infantil”, així com la Xarxa Llibres, que ha augmentat la seua partida en 1,9 milions respecte al 2019. “Hi havia un peatge per a anar a l’escola: pagar els materials curriculars”, va incidir el conseller, tot destacant que ara són gratuïts.

D’altra banda, també va assenyalar el programa de beques menjador, que ha augmentat en dos milions fins als 74,4, i l’esmentat programa d’extraescolars, la novetat dels comptes del 2020.

En matèria de Cultura, la despesa augmenta un 9,28% respecte al 2019, segons Marzà, “amb l’objectiu de democratitzar l’accés a la cultura i fer ressorgir el teixit creatiu”. Així, l’Institut Valencià de Cultura comptarà amb 3,7 milions més; l’IVAM, amb 9,8, i el Consorci de Museus, amb 4,7.

Respecte a l’esport, el conseller va apostar per “la resignificació del seu potencial per a cohesionar la societat” i va destacar els 6,6 milions que es dedicaran “al foment de l’esport base i l’activitat esportiva”, així com per a la promoció esportiva en els centres educatius.

Crítiques al percentatge d’execució

L’oposició va aprofitar la presència de Marzà per a expressar les crítiques a la seua gestió en diverses direccions. Per part de Vox, la diputada Llanos Massó va considerar que es realitzava “una inversió innecessària” en les escoles de 0 a 3 anys “quan hi ha escoles privades que s’estan veient abocades a tancar”. La rèplica la va realitzar de manera indirecta la representant socialista Ana Besalduch, qui va assenyalar que algunes famílies no poden accedir-hi per raons econòmiques, però també perquè hi ha pobles xicotets “on no van les empreses privades a posar-los escoletes”.

La representant de Ciutadans, Mercedes Ventura, va realitzar una crítica general als pressuposts per la partida d’ingressos “fictícia” –”reivindicativa” a ulls del Botànic– de 1.350 milions per l’infrafinançament autonòmic. “Com afectarà aquesta mentida? Quines retallades aplicarà per a no entrar en dèficit?”, va qüestionar a Marzà.

A més a més, es va sumar a la diputada popular Beatriz Gascó en les seues crítiques pel percentatge d’execució dels projectes d’infraestructures de la Conselleria, gran part d’ells a través del programa Edificant. “L’increment de la partida d’infraestructures és directament proporcional al ridícul que fa executant-ne només un 2%”, va recriminar Gascó al conseller. En concret, aquest pla incorpora 317 milions d’euros més en el pressupost del 2020.

En aquest sentit, Marzà va defensar que s’havien realitzat 21 nous centres escolars en el marc d’Edificant i va justificar les dades d’execució en el mateix procediment del pla. En concret, va incidir que la Conselleria delega les competències i adjudica la part que pertoca del pressupost als ajuntaments, “que són els qui identifiquen les necessitats”. Quan en algun moment del procés els consistoris no entreguen els certificats per a continuar executant les obres, “la Generalitat ho adapta a les diferents plurianualitats, es reprograma perquè no es perda ni un cèntim”. “Això és una bona gestió”, va asseverar.

Una altra de les crítiques, compartida per Vox i Ciutadans, va ser la de les subvencions per a la promoció del valencià “amb les quals es financen entitats pancatalanistes”. A aquest respecte, el conseller va replicar que el País Valencià “era el territori que menys invertia en cultura a nivell estatal i ara els que més creix en inversió cultural”. “Davant les xifres, vostés tendeixen a la vergonya. És normal, perquè no tenen molta cosa més a dir”, va afegir.

Comparteix

Icona de pantalla completa