Diari La Veu del País Valencià
El 41é festival Ensems, centrat en la veu humana per a homenatjar el seu creador: Llorenç Barber

VALÈNCIA. El Festival Ensems, organitzat per la direcció adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, arriba a la seua 41a edició amb una llarga llista de propostes sonores al voltant de la veu humana. Ensems tindrà lloc del 2 al 12 de maig en diferents espais de la ciutat de València amb dos concerts molt especials que faran de preludi al festival: el 14 d’abril amb la Banda Municipal de València i el 26 d’abril amb el concert de l’Orquestra de València i Spanish Brass.

El Palau de la Música, com a institució coorganitzadora del festival, tindrà enguany un paper fonamental en el projecte i acolli el gruix de la programació, juntament amb el Teatre Rialto i La Nau Centre Cultural de la Universitat de València. El cartell d’aquesta edició, que ha sigut dissenyat per Patricia Bolinches, aprofundeix en aquesta relació entre la música i la veu humana amb imatges de partitures gràfiques i recursos anatòmics.

La 41a edició d’Ensems comptarà amb més de 15 estrenes absolutes i una vintena d’estrenes més pel que fa a les obres que s’interpreten per primera vegada a l’Estat.

“L’edició número quaranta-u d’Ensems l’hem dedicada a la veu en tots els seus vessants, com a ferramenta d’experimentació i com una manera de fer recerca sonora, sempre sense perdre de vista la tradició. Hem organitzat més de 40 activitats, entre concerts, conferències i tallers i hem apostat clarament per una programació internacional de referència”, ha explicat la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete.

Amb la temàtica de ‘Veus?’, aquesta edició d’Ensems pretén donar una mostra al més esfèrica possible del panorama sonor actual pel que fa a les músiques de recerca, un espai sonor però al mateix temps també escènic i amb propostes multidisciplinars que beuen dels corrents sonors internacionals actuals”, ha afegit Voro Garcia, director del Festival Ensems.

Glòria Tello, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, ha explicat: “Un any més, estem d’enhorabona perquè València torna a ser epicentre de la música contemporània actual amb el prestigiós Festival Ensems i un any més, també, el Palau de la Música serà la institució coorganitzadora que acollirà el gruix de la programació, amb un fum de propostes i, entre aquestes, els concerts de l’Orquestra de València i també de la Banda Municipal”.

Una programació internacional

La programació d’enguany inclou propostes internacionals de gran qualitat, com Quatuor Tana (França), que interpretaVolts amb instruments híbrids, o Schola Heidelberg (Alemanya), uns dels grups vocals més prestigiosos, que combinarà la polifonia del Renaixement amb propostes actuals. A més a més, Solo voices (Suïssa) presentaran dos programes per a veus en què destaca la interpretació de l’obra Stimmung, de K. Stockhausen. Un dels clàssics del panorama europeu, Jaap Blonk (Holanda), abordarà peces des del dadà a l’actualitat amb el seu espectacle Dr Voxoid’s Next Move. El festival comptarà també amb la compositora, artista i cantant Natascha Nikeprelevic (Alemanya), que presentarà el seu projecte Oracle, amb espectaculars cants difònics. Hanatsu Miroir & Accrochenote (França) interpretaran el teatre musical Moi Singe, per a dos cantants, sis músics i electrònica, inspirat en texts de Kafka.

Ensems retrà el seu particular homenatge a Llorenç Barber en l’any de celebració del seu 7 aniversari amb una exposició commemorativa que s’instal·larà durant els dies del festival a la sala Martín i Soler del Palau de la Música i amb un concert dedicat al creador d’Aielo de Malferit (la Vall d’Albaida) interpretat pel grup Cosmos 21.

El contratenor Carlos Mena presentarà una mostra de la música vocal d’Stefano Gervasoni, mentre que Neopercusión & Celia Alcedo ens faran viatjar al mon sonor de G. Ligeti amb Sippal, Dobbal i Nádihegedüvel i ens presentaran una estrena absoluta d’Elena Rykova, una altra de les compositores convidades a Ensems. OCAZ Enigma, al seu torn, ens oferirà un programa molt variat amb l’estrena d’Inés Badalo i la col·laboració del violoncel·lista valencià Iván Balaguer. Pel que fa a Vertixe Sonora, a més de l’estrena de la valenciana Àngela Gómez ens presentarà un projecte en què l’abstracció pictòrica i sonora es fusionen, i Ensemble Container arribarà amb Generación Kill, d’Stefan Prins. A més, també hi haurà una estrena del valencià Joan Gómez o Ciklus Ensemble amb el radiograma escènic per a músics, electrònica en temps real i audiovisuals: Corazón de tinieblas, d’Iñaki Estrada. La percussionista i improvisadora Núria Andorrà arribarà amb Sol@ i Fukio Saxophonequartett, amb un programa de la tradició a l’actualitat i una estrena del valencià David Moliner. Alicia Acuña & Raúl Cantizano seran, per la seua banda, uns dels protagonistes de la gran implosió del flamenc amb Oye ay yeo!.

Pel que fa als valencians, destaquen el pianista alacantí Ricardo Descalzo, que presentarà Speaking Objects, un acurat projecte sonor; el Grup de Metall i Percussió del Conservatori Superior de Música de Castelló, amb un programa de creadors valencians; el quartet de pianos i percussió Imaginari Ensemble; el B3: Brouwer, trio que interpretarà l’òpera per a públic familiar de Núria Núñez, L’illa; una producció de l’Institut Valencià de Cultura que tindrà lloc al Rialto, i el Grup Instrumental de València, que interpretarà el clàssic Pierrot Lunaire d’Arnold Schönberg amb la cantant alemanya Carola Schlüter.

Vessant pedagògic

Cal destacar que el Festival Ensems donarà continuïtat als objectius marcats en l’última edició i potenciarà la tasca pedagògica per tal de conéixer les músiques de recerca i normalitzar la seua escolta i programació.

Els XXXI Encontres de Composició, dirigits al sector professional, comptaran amb xarrades, tallers de creació sonora i taules redones de la mà d’Elena Rykova, Quatuor Tana, Rubén López, Marina Hervás, Llorenç Barber, Montserrat Palacios, Solo voices, Natascha Nikeprelevic, Stefan Prins, Aureliano Cattaneo, Núria Andorrà, Stefano Gervasoni i la JOGV amb Jordi Francés com a director convidat.

A més, ‘X-Ensems – Metròpolis, sonar i dansar la ciutat’ és una producció de l’Institut Valencià de Cultura per a Ensems dirigida a l’experimentació i creació sonora amb els joves de l’Educació Primària i Secundària. També hi haurà propostes dirigides a un públic més familiar com l’òpera per a xiquets L’illa, de Nuria Núñez, una producció de l’Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb la Fundació BBVA.

En aquesta edició d’Ensems s’ha advocat fonamentalment per encàrrecs a joves emergents i altres consolidats: Miguel Gálvez-Taroncher, José Luis Escrivá, Àngela Gómez, David Moliner, Inés Badalo i Joan Gómez. La tasca realitzada des de l’última edició per tal d’establir una xarxa de col·laboració amb altres plataformes sonores ha donat els seus fruïts i permetrà que alguns dels projectes programats es facen també a Mixtur (Barcelona), Festival Reces (la Corunya) o la programació de l’Auditori de Saragossa.

Comparteix

Icona de pantalla completa