El 44% de les empreses valencianes preveu una recessió en els pròxims cinc anys

La majoria de les mercantils del País Valencià opten a establir un pla de reducció de costs
4 juliol 2019 14:21h
Al País Valencià, només el 3% de les organitzacions planeja reaccionar a la desacceleració econòmica amb una caiguda del reclutament. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El 44% de les empreses valencianes veu possible que es produïsca una recessió en els pròxims cinc anys. Aquest percentatge, que suposa quasi la meitat del teixit empresarial valencià, coincideix amb la mitjana espanyola i col·loca el territori valencià com el quart amb pitjors previsions, per darrere de les de Galícia i Castella i Lleó (52%), i Madrid (51%).

Així es desprén de l'últim Informe Europeu de Pagaments elaborat per Intrum, companyia de gestió de crèdits i actius, després de consultar 12.000 organitzacions en 29 països. Intrum també ha volgut conéixer com reaccionen les empreses davant l'alentiment de l'economia en l'eurozona i quines mesures de protecció empren per a mantindre la seua competitivitat en el mercat.

Per a afrontar aquesta incertesa, 4 de cada 10 empreses valencianes opten, en primer lloc, per establir un pla de reducció de costs. Una xifra 2 punts superior a la mitjana espanyola (38%) que situa el País Valencià en una posició que res té a veure amb la de Castella-la Manxa (84%), Múrcia (56%) o Madrid, amb un 49% d'empreses partidàries de realitzar retallades per a fer front una recessió econòmica. Aquestes dades contrasten amb el 23% de les companyies del País Basc o el 26% de les de Castella i Lleó.

No obstant això, la baixada de costs no sempre va unida a un descens de la contractació de nous empleats. Al País Valencià, només el 3% de les organitzacions planeja reaccionar a la desacceleració econòmica amb una caiguda del reclutament; percentatge molt inferior al que presenten la resta de comunitats autònomes, encapçalades per Andalusia, que registra un 25%.

Cautela i protecció davant impagaments

La precaució a l'hora d'endeutar-se és una de les màximes que adopten 3 de cada 10 organitzacions valencianes (34%) per a previndre el seu negoci de la desacceleració econòmica; percentatge similar al de la mitjana estatal (30%).

No obstant això, per a assegurar el seu futur, segons reflecteix l'Informe Europeu de Pagaments d'Intrum, les companyies valencianes no solament trien la prevenció, sinó que també asseguren el pagament dels seus clients. Màximament quan, en l'últim any, les pèrdues per impagament han aconseguit l'1,5% dels seus ingressos anuals, dues dècimes menys que la mitjana espanyola (1,7%).

Així, les empreses valencianes registren la meitat de pèrdues per impagament que les aragoneses (3%), i una mica menys que les madrilenyes (1,9%) o catalanes (1,7%). En l'extrem oposat es troben les murcianes, a les quals només els suposa un 0,7% dels seus ingressos. Bons resultats també per a les organitzacions situades al País Basc, a Castella i Lleó i a Galícia (1,3%), amb pèrdues quatre dècimes per davall de la mitjana espanyola.

next