El Baix Segura es prepara per a una nova crescuda del riu i més pluges

Moltes poblacions alerten el seu veïnat de la possibilitat d'una pujada important del nivell de l'aigua
13 setembre 2019 18:58h
Moltes poblacions ja estan desbordades i es preveu que el riu puga portar més aigua en les pròximes hores. / EFE

VALÈNCIA. Molts dels municipis de la comarca del Baix Segura estan preparant-se per a possibles noves pujades del Segura, tant per la possibilitat que torne a ploure com pels desembassaments del pantà de Santomera (Múrcia). A Benferri s'ha instat a tota la població a acudir a l'auditori municipal, mentre que a Almoradí, Benejússer, Bigastre, Callosa de Segura, Catral, Daia Nova, Daia Vella i Dolores s'ha obligat a desallotjar algunes zones.

En el cas de Benferri, l'Ajuntament ha instat tota la població a acudir a l'auditori municipal. En tota la població s'ha establit un operatiu de seguretat i des del consistori han demanat transmetre "tranquil·litat i calma".

A Almoradí, l'alcaldessa, María Gómez, ha demanat mitjançant un missatge en vídeo que els veïns es mantinguen en la part alta dels habitatges i han demanat als veïns de la zona de l'horta que desallotgen les seues llars. S'ha establit un alberg provisional en un institut de la localitat i s'ha activat un camió cisterna d'emergència per a donar servei d'aigua als veïns que necessiten.

També a Benejússer, municipi en el qual tots els accessos estan tallats, s'ha reubicat els veïns de la zona del Ladrillar i s'ha recomanat als habitants que viuen en la zona de Virgen del Pilar que desallotgen els baixos de les seues cases. A Bigastre, s'han desallotjat als veïns en les zones del Molino, El Serrano, Cornera, Colín, Tia Fondistera i altres limítrofes.

Rafal també és un municipi en el qual s'han tallat tots els accessos i s'ha habilitat el pati del col·legi infantil perquè els veïns puguen deixar els seus cotxes. Així mateix, s'ha demanat als veïns que no isquen de casa.

Davant la crescuda, tant l'Ajuntament de Callosa de Segura com el de Redovà aconsellaven els veïns que romangueren en les parts altes de tots dos municipis, així com al pavelló poliesportiu habilitat en Callosa, o que es resguardaren en les plantes superiors si resideixen en la zona d'horta.

Per part seua, el consistori de la Granja de Rocamora ha informat que l'auditori de Coix està disponible per a acollir les persones i ha demanat als qui vulguen col·laborar i tinguen camions o quatre per quatre que s'acosten a aquest enclavament. A Coix també s'ha habilitat l'institut com a refugi i s'ha demanat als ciutadans que tinguen vehicles tot terreny o camions que presten ajuda.

Catral també ha demanat als seus veïns de la zona de les hortes que desallotgen les seues cases i es dirigisquen al col·legi públic Azorín, on s'ha habilitat un alberg.

A Daia Nova, l'ajuntament emplaçava els veïns a desallotjar els habitatges situats entre el polígon i l'avinguda Almoradí. I, a Daia Vella, que els que residisquen en zones rurals posen els seus cotxes fora de perill en l'aparcament de tornada, a més de facilitar-los el transport de tornada.

A Dolores, l'alcalde ha instat la ciutadania a abandonar urgentment les zones rurals i a dirigir-se a l'alberg habilitat al carrer Sant Antoni, al centre cultural i biblioteca municipal, davant l'augment de cabal pel trencament d'un dic del Segura a l'altura d'Almoradí i el consegüent increment del risc d'inundacions. Recomana el desallotjament dels habitatges d'una desena de partides rurals.

Per part seua, els ajuntaments de Rojals i Benijòfar demanaven als veïns que retiraren els vehicles aparcats en garatges i carrers del marge esquerre del riu per a situar-los als carrers més alts del nucli urbà. A Formentera del Segura, també per la crescuda del Segura, està habilitat el centre sociocultural per a atendre qualsevol veí afectat.

I a Guardamar del Segura, més pròxima a la costa, el temporal ha obligat a obrir aquest divendres la pantalla de retenció de sòlids flotants en el llit antic del riu Segura, amb la intenció de facilitar el desguàs de séquies i canalitzacions. Les platges de la localitat romanen tancades durant aquest divendres.

L'Ajuntament del Pilar de la Foradada ha demanat als ciutadans que vulguen col·laborar i que tinguen una bomba extractora o un grup electrogen que els porten al magatzem municipal. A més, els veïns de poblacions pròximes a Los Montesinos tenen a la seua disposició les instal·lacions de l'edifici consistorial per a utilitzar-les si han sigut evacuades com a conseqüència de la crescuda del riu Segura.

next