El bes entre dues falleres que va revolucionar les xarxes socials es converteix en falla

El monument faller 'T'ho veus?' de la comissió fallera Cronista Vicent Beguer i Esteve de Torrent lluirà el 2020 aquest ninot en commemoració del seu 25é aniversari
17 setembre 2019 19:06h
Esbòs de 'Chuky' per a la falla Cronista Vicent Beguer i Esteve de Torrent. / EFE

VALÈNCIA. El bes entre dues falleres, que va ser portada d'una revista gai i va revolucionar les xarxes socials el 2014, serà finalment una falla de l'artista faller Raúl Martínez 'Chuky' per a una comissió de Torrent (l'Horta Sud), units pel seu compromís social i la reivindicació d'una inclusió real en les Falles.

Una fallera major que sobrepassa els 30 anys, un home que és 'faller major' i un president amb síndrome de Down o alguna discapacitat són algunes de les figures que exposarà aquest monument faller reivindicatiu titulat T'ho veus?. La rematada final, de nou metres d'alt, seran les dues falleres besant-se.

La comissió fallera Cronista Vicent Beguer i Esteve competirà enguany en la secció Especial de les Falles de Torrent amb aquest monument, que duplica el seu pressupost habitual fins a arribar als 20.000 euros.

'Chuky', amb una trajectòria lligada a projectes fallers de calat social, explica a EFE que va quedar "impactat" quan fa cinc anys va veure en la portada de la revista EGF and City el bes d'amor lèsbic de les dues dones abillades amb els vestits de fallera per com de "valenta" i "bonica" era.

"Va tindre molta revolada; va saltar a les xarxes socials i als mitjans, i es va debatre en el món faller", recorda l'artista, que confessa que es va quedar "amb la idea al cap" que era una imatge "que seria interessant plasmar en volum".

Relata que la citada falla de Torrent té com a lema els projectes socials, amb una dinàmica de suport i treball per una causa.

"El 2020 és el seu 25é aniversari i em van proposar que fera un projecte que els representara com a comissió. Així, em vaig llançar a proposar aquesta idea que portava anys en ment", assegura.

La seua creació "convida a la reflexió, pregunta si et veus o no" en les situacions que recreen els ninots en el món de les Falles i "genera debat".

"Les Falles diuen que representen tothom però la realitat és que molts col·lectius no es veuen reflectits. Mostraré eixos rols i eixes persones, i plantejaré si te les veus o no en el món faller", postil·la.

"Reivindiquem una integració real en la festa", assegura 'Chuky', la tercera generació d'una família d'artistes fallers que, des que el 2014 va dedicar la falla de la comissió La Ferroviària a la seua àvia i la seua experiència amb l'alzhèimer, ha lligat les seues falles a Payasospital, a l'autisme infantil, a la síndrome de Down, a la violència masclista i a la paràlisi cerebral.

Precisament, el 2019, La falla que no hauria d'existir que va plantar per a la comissió García Lorca-Oltà, rematada per un home i una dona nus com a símbol de la igualtat, va guanyar el premi Caliu, amb el qual es reconeixen els monuments que treballen per la diversitat, la igualtat i la no discriminació.

Explica que els ninots estaran fets amb un escanejat digital de persones o peces reals, una tècnica que ja ha usat, i que després es replicaran en gran fins on els deixe el cartó pedra i el suro amb què es fabriquen: "Fa que siguen el més fidedignes possible i bastant naturals, amb una força d'impacte escultural".

Segons conta a EFE un dels seus presidents en actiu i delegat de Festes, Ferran Martínez, porten anys amb projectes solidaris com a "filosofia de la comissió", encara que abans de 2010 només feien recaptacions.

El 2010 van encarregar la falla infantil a una associació de discapacitats de la localitat i des d'aleshores van apostar per "projectes que ocuparen tot l'exercici i no solament per recaptar fons".

El 2012 la falla va versar sobre els grans mals de la Humanitat i dos anys després sobre xicotets gests, la qual cosa els va portar a convertir la falla en un arbre dels desigs al qual, a canvi de donar aliments, podies tirar una cinta i demanar un desig. El 2017 van apostar per la diversitat.

Per a commemorar el seu 25é aniversari podien "fer una falla amb un pastís" o una que recollira la seua "filosofia", i van buscar 'Chuky' per a un projecte que, segons Martínez, "és fidel" al que són.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next