El bloqueig polític a Espanya costa 1.800 milions d'euros a les arques de la Generalitat

La suma inclou les partides de liquidació de l'IVA, finançament de la dependència, condonació del deute de la Marina de València i la resta d'inversions dels PGE fallits 
23 agost 2019 06:00h
Els PGE de l'executiu socialista no reberen els suports suficientes. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El bloqueig polític a Espanya, amb un govern en funcions després de la investidura fallida de Pedro Sánchez i amb pressuposts prorrogats, té un cost per al País Valencià que ronda els 1.800 milions d'euros si se sumen els lliuraments a compte no rebuts per la liquidació de l'IVA, el finançament de la dependència, la condonació del deute de la Marina de València i la resta d'inversions incloses en el projecte de Pressuposts Generals de l'Estat (PGE) que va ser tombat en el Congrés i que va conduir a l'avançament electoral.

Pel que fa al finançament, les dades consultades per Europa Press reflecteixen que com que no hi ha PGE no es poden actualitzar ara els lliuraments a compte, la qual cosa li suposa al País Valencià 450 milions d'euros. En el conjunt de l'Estat, aquesta xifra arriba als 4.739 milions. Aquests diners no es perdran, perquè es cobrarien en dos anys amb la liquidació.

Sobre aquesta qüestió, la Generalitat de Catalunya obria aquest dimecres el debat quan va anunciar mesures legals contra el govern espanyol per a reclamar el pagament d'aquests lliuraments a compte. Preguntat sobre aquest tema, el president valencià, Ximo Puig, va descartar la via judicial i va apuntar que ell està "pel diàleg i per la solució més que fer partidisme i confrontació" sobre aquest tema.

A més, com que no tiraren avant els PGE que va plantejar l'executiu socialista per al present exercici, el País Valencià no pot disposar de les mesures que incorporava el projecte econòmic, que incloïen 281 milions de la mensualitat de l'IVA de desembre del 2017 que no va rebre; 237 milions per les dues dècimes del dèficit pactat amb Brussel·les; 450 milions per l'increment de les inversions; 373 milions per la condonació del deute de la Marina de València, i 50 milions més pel finançament del sistema de dependència.

next