El Botànic rebutja la petició del PPCV perquè els síndics de les Corts es reunisquen amb Montero

Bonig volia que el Parlament exigira a la ministra d'Hisenda una reunió amb els grups per a explicar les actuacions que garantiran el finançament que correspon als valencians 
11 setembre 2019 17:06h
Isabel Bonig, junt amb la portaveu adjunta del PPCV, Eva Ortiz, aquest dimecres al ple de les Corts. / JORGE GIL ( EP

VALÈNCIA. El Partit Popular no ha aconseguit la signatura dels sis grups parlamentaris per a tramitar la seua proposició no de llei en la qual proposava exigir que la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, es reunira amb els síndics de les Corts per a explicar quines actuacions ha realitzat per a garantir que la Generalitat reba els recursos que li corresponen pel model de finançament autonòmic. Així, no es debatrà en el ple d'aquesta setmana, encara que els populars presentaran la iniciativa per al seu debat en el futur.

Així ho ha explicat davant els mitjans la seua portaveu, Isabel Bonig, que ha indicat que Ciutadans i Vox sí que han signat però que no ho han fet els partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem). Bonig ha recordat que el seu partit "va donar tot el suport" a la reivindicació d'un millor finançament, fins i tot donant suport a una declaració institucional en què es queixaven dels pressuposts del 2017 de Mariano Rajoy.

També ha subratllat que es va reunir amb l'anterior ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i que poc després aquest va rebre els síndics del PSPV i de Compromís, Manolo Mata i Fran Ferri, respectivament. Ara, Bonig volia repetir aquesta foto amb la ministra Montero juntament amb la resta de portaveus a les Corts.

Per a Bonig, l'exigència de finançament del Botànic és "un paperot", ja que tots tres partits han assumit que "no hi ha canvi del model de finançament" alhora que es mostren "submisos" enfront de Pedro Sánchez i "les retallades". Així ha interpel·lat directament a la vicepresidenta, Mónica Oltra, instant-li que "trenque el Botànic" perquè, en cas contrari, si aprova el decret de retallades, en serà tan "responsable" com el PSPV i Unides Podem.

Segons ha explicat Bonig, el PSPV els ha dit 'no' a signar la proposició, Unides Podem no ha donat cap motiu i Compromís ha dit que "encara no és el moment".

Sobre aquest tema, el síndic de la coalició, Fran Ferri, ha precisat que s'ha quedat "bocabadat" perquè de la seua boca no ha eixit que "no és el moment" i no li ha preguntat directament. En tot cas, ha indicat que no signarien aquesta proposta de tramitació immediata perquè "redueix les exigències" que ja han aprovat les Corts perquè no esmenta, per exemple, "el deute històric o les inversions per habitant que corresponen a la Comunitat".

Per part seua, el socialista Manolo Mata ha recordat que la legislatura passada el seu grup es va negar a signar qualsevol iniciativa immediata en tractar-se d'un "efecte postureig", com és el cas, i ha coincidit que rebaixa les reivindicacions ja aprovades al Parlament. "Bonig està desitjant que hi haja retallades", ha afegit.

next