El Botànic renova la confiança en Morera i deixa per a mitjan juny la investidura de Puig

Puig, Oltra i Dalmau celebren la primera reunió del futur govern i acorden fer una avaluació de l'actual Consell abans de traçar les línies programàtiques del nou pacte
15 maig 2019 06:00h
Els tres partits han acordat fer una avaluació prèvia del treball del primer Botànic per a poder tancar el programa del futur Consell a partir del 26 de maig. / DANIEL GARÍA-SALA

VALÈNCIA. La primera reunió entre els tres líders dels partits cridats a renovar un govern de progrés per al País Valencià va resoldre més incògnites de les esperades. La trobada a les Corts entre els candidats a la Presidència de la Generalitat del PSPV, Ximo Puig; de Compromís, Mónica Oltra, i d'Unides Podem-EUPV, Rubén Martínez Dalmau, va esdevindre la primera 'foto oficial' del Botànic 2.0 i va servir per a confirmar dues notícies: que la Mesa de les Corts estarà presidida per Compromís i que la configuració del futur govern no s'abordarà fins passades les municipals del 26 de maig.

Pel que fa a la Mesa de les Corts, els partits del Botànic van optar per seguir la fórmula del 2015 i donar la Presidència del parlament a la segona força de l'esquerra més votada. Així, Compromís seguirà ostentant aquesta responsabilitat en la X Legislatura i serà el diputat Enric Morera el que revalidarà el càrrec per als pròxims quatre anys. Malgrat que des d'algun sector de la coalició s'havia insinuat en els darrers dies que potser Morera no fora la persona proposada per a la Presidència, s'ha optat finalment per una "línia continuista" i per una persona que "coneix el funcionament parlamentari".

Així, tant des del PSPV com des de Compromís i Unides Podem-EUPV van reconéixer la capacitat de Morera per a arbitrar el debat parlamentari en un escenari inaudit fins al moment: sis grups parlamentaris entre els quals hi ha Vox.

Resolta la incògnita de la Presidència, els noms de la resta de persones que donaran la majoria a l'esquerra en la Mesa es coneixeran en les pròximes hores. El PSPV proposarà la vicepresidenta de les Corts el nom de la qual es triarà en l'Executiva Nacional que els socialistes celebren aquest matí de dimecres. Per la seua part, Unides Podem-EUPV es quedarà amb la Secretaria primera, que recaurà en una diputada.

 

Pel que fa a la proposta dels partits de dreta, fins ara només ha transcendit el nom que posarà el PPCV damunt la taula. El diputat Jorge Bellver optarà a ser el vicepresident segon de les Corts mentre que Ciutadans ocuparà la Secretaria segona. Vox no tindrà representació en la Mesa, que està conformada per cinc membres.

Una avaluació que estirarà el xiclet fins després del 26M

Resolta la incògnita de la composició de la Mesa de les Corts, la següent pregunta era òbvia: I el Consell per a quan? Per a després de les eleccions del 26 de maig. Era un secret a veus –que Oltra es va encarregar de confirmar– que fins passades les eleccions municipals el PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV no s'asseuran a tancar els detalls del futur govern.

La raó d'ajornar la negociació de la composició del futur govern és que, més enllà de la dificultat de compaginar les converses amb la campanya del 26M, es vol fer una negociació global entre tots tres partits que incloga la Generalitat, les diputacions i les alcaldies dels principals ajuntaments del país. 

Per a seguir aquest full de ruta sense haver d'explicar obertament que es volen esperar a veure com queda cada partit després de la cita amb les urnes de finals de mes, la proposta d'Unides Podem de fer una avaluació prèvia del treball del Botànic durant aquesta legislatura ha anat com anell al dit al PSPV i Compromís. Així, durant aquestes dues setmanes prèvies al 26M, representants de tots tres partits faran aquest treball d'avaluació per a, una vegada passats els comicis, dibuixar el programa de govern dels pròxims quatre anys i, després, triar les persones que hauran de portar endavant la tasca executiva.

Data de la investidura

Si bé de noms no es va parlar en la reunió d'aquest dimarts –ni tan sols de la posició que ocuparan Puig i Oltra, tot i que repetiran com a president i vicepresidenta–, la trobada també va servir per a esclarir algunes dates importants per a la conformació del nou executiu.

Aquest dijous, 16 de maig, es constituiran les Corts ja amb una Mesa definitiva i no provisional com va passar l'any 2015, quan Francesc Colomer va ocupar la Presidència de manera provisional fins que es va tancar l'acord entre Puig i Oltra, i, aleshores, Morera va ser triat president del parlament. Des del moment que les Corts de la X Legislatura estiguen constituïdes, s'obri un període de 12 dies hàbils perquè els grups parlamentaris puguen presentar candidats a la Presidència de la Generalitat, segons marca el reglament la cambra.

Passat aquest termini –no és obligatori però tots els grups donen per fet que s'esgotarà–, el 3 de maig el president de les Corts obrirà un període de consultes i, escoltada la Junta de Síndics, "fixarà la data de realització del ple d'investidura entre els tres i els set dies següents a la finalització del termini esmentat". Això seria, doncs, entre el 6 de juny i el 12 de juny.

next