El Centre del Carme posa rostre als bebés furtats pel franquisme

Les associacions de víctimes denuncien que hi ha més de 200 casos valencians i només a l'Hospital General d'Alacant s'han quantificat 90 afectats per aquesta trama que espera encara una resposta de la justícia i l'Administració
12 març 2019 16:55h
L'exposició 'Duerma en ti' a la sala Contraforts del Centre del Carme es pot visitar fins el 2 de juny del 2019. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. "Entre el 1939 i la dècada dels 90, un nombre ingent de nounats i de xiquets van desaparéixer de les presons de dones, de les maternitats i dels hospitals públics i privats d'Espanya". Aquest és el context temporal en què es va ordir la trama coneguda com la dels bebés furtats a l'estat espanyol durant el franquisme i ben entrada l'època democràtica. Els fets van saltar als mitjans de comunicació en els darrers anys, però, de moment, les associacions de víctimes encara esperen respostes tant de la justícia com de les administracions.

El Centre del Carme s'ha sumat a aquesta "lluita" de les famílies i, sobretot, de les mares i filles "víctimes" d'aquesta trama "a la qual la justícia encara no dona l'atenció que mereix", ha destacat aquest dimarts el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, durant la presentació de l'exposició Duerma en ti, una mostra que posa rostre als bebés furtats pel franquisme.

"A Espanya hi ha un pacte de l'oblit contra aquests crims", ha denunciat el fotògraf i professor de la Universitat de San Francisco, Pedro Lange-Churión. "He treballat a l'Argentina i a Berlín i em vaig quedar sorprés de com es tractava la memòria històrica en aquests països", en canvi, a l'estat espanyol, "on han passat fets similars", "em va sorprendre que això no estiguera en la superfície de la societat".

Pedro Lange-Churión ha captat les instantànies seguint l'estètica del tenebrisme. / DIARI LA VEU

De fet, l'exposició Duerma en ti està comissariada pel mateix Lange-Churión, qui ha nodrit la mostra amb 40 fotografies "seguint els codis del tenebrisme" –una estètica "molt estesa a Europa i Amèrica", ha recordat el fotògraf– que mostren els rostes de les víctimes. Però, no només són imatges de persones reals que fa dècades que busquen les seues mares biològiques, sinó que la professora de la Universitat de Nova York, Aránzazu Borrachero Mendívil, s'ha fet càrrec d'aportar la part d'investigació i documental del projecte.

Així, Duerma en ti proposa un recorregut per les cares dels centenars d'afectats –encara que l'exposició se centra en 12 casos– però també pels arxius que documenten que aquests fets van passar i que actualment continuen impunes. "Aquestes històries no estan rebent la credibilitat que mereixen", ha recordat Aránzazu Borrachero. Per això, a través d'unes instal·lacions, els visitants poden comprovar "les contradiccions" que palesen els documents originals de cadascuna de les víctimes, uns papers que es poden consultar de manera personalitzada.

La mostra "ha aconseguit traure en les mirades tot el dolor que hi ha hagut dins de nosaltres durant tant de temps". / DIARI LA VEU

La mostra "ha aconseguit traure en les mirades tot el dolor que hi ha hagut dins de nosaltres durant tant de temps", ha reconegut una de les víctimes d'aquests 12 casos documentats. A banda d'aquesta dotzena de fets, l'equip d'investigadors treballa en 8 afectats més per a ampliar l'exposició que s'ha inaugurat aquest dimarts al Centre del Carme. De fet, el projecte té un caràcter itinerant, ja que aborda els casos de famílies d'Alacant, Madrid, Badajoz, Barcelona i Sant Sebastià i, segons ha avançat Pedro Lange-Churión, diversos països americans s'han interessat per acollir Duerma en ti.

"No tot el món vol acollir aquests problemes", ha recordat per altra banda la professora de la Universitat de Nova York, qui ha aprofitat l'ocasió per a agrair que el Centre del Carme haja incorporat a l'oferta cultural aquesta exposició que, pel seu contingut "polític", com ha reconegut la comissària, "hem rebut moltes respostes mostrant interés que després que no s'han materialitzat". "No ens han dit que no, però tampoc han mogut els peus" perquè l'exposició entre als museus, ha reconegut Aránzazu Borrachero.

L'exposició Duerma en ti està vinculada amb la mostra On germinen els silencis que va inaugurar-se al Centre del Carme el passat 6 de març i que té com a objectiu mantindre viva la memòria i posa el focus en els fets ocorreguts a Pozos de Caudé, un espai situat entre Albarracín i Terol on van ser afusellades, segons fonts de l'època, més de mil persones i foren soterrades en pous de calç.

Més de 200 casos valencians

Diverses associacions de víctimes han acudit a la inauguració que posa davant del visitant les cares de persones que van ser separades de les seues mares biològiques entre el 1939 i el 1990.

"S'ha generat una consciència que ens ha tret la por però no l'emoció", destaca Maria José Picó. / DIARI LA VEU

"Notem des del principi la falta de suport de la justícia i les administracions", ha denunciat Soledad Luque, representant de l'associació Todos los niños robados son también mis niños. "Tot el que hem aconseguit en aquesta lluita ha sigut gràcies a la tasca de les associacions i del treball de persones com Aránzazu, Pedro, Álex i Paco que s'estan implicant d'una manera altruista i que des de l'àmbit artístic ens ajuden", ha afegit.

"Des de les institucions s'ha avançat, però gràcies a l'activisme que hem fet", ha recordat la víctima. En aquest sentit, Maria José Picó ha destacat que des de fa temps, cada primer diumenge de mes les associacions es concentren a la Porta del Sol a Madrid "per a deixar constància de tot el que havien fet amb les víctimes dels bebés furtats". "S'ha generat una consciència que ens ha tret la por però no l'emoció", ha ressaltat la portaveu de l'associació de xiquets furtats d'Alacant.

Al País Valencià "els informes parlen de més de dos-cents casos , però no sabem exactament quantes denúncies hi ha posades", apunta la representant d'una de les associacions de víctimes de la trama de bebés furtats. / DIARI LA VEU

Al País Valencià, segons les últimes xifres a què han tingut accés les associacions que lluiten per trobar els seus familiars "els informes parlen de més de dos-cents casos, però no sabem exactament quantes denúncies hi ha posades", ha apuntat Soledad Luque. De fet, d'aquests dos centenars de casos, "el 99% van tindre lloc a l'Hospital General d'Alacant, antiga Residència 20 de novembre. Tenim constància de més de 90 de casos de bebés furtats a aquest hospital", ha matisat Picó.

next