El Consell promourà aquesta legislatura les lleis d'Igualtat i d'Accessibilitat Universal

Oltra espera aconseguir "amplis consensos" per a aprovar en les Corts les dues normes
23 juliol 2019 19:36h
Oltra ha recordat que perquè aquestes lleis siguen efectives "és fonamental el suport perquè els pressuposts s'adeqüen a les necessitats". / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat aquest dimarts que el Consell portarà a les Corts en aquesta legislatura la Llei d'Igualtat i la Llei d'Accessibilitat Universal per a la seua aprovació, unes iniciatives que espera que compten amb els "amplis consensos" que van tindre les seues propostes la passada legislatura.

Així s'ha manifestat després de la celebració d'una ronda de contactes amb els portaveus del PSPV, Compromís, Unides-Podem, PP, Ciutadans i Vox en les comissions d'Igualtat de Gènere i Col·lectiu LGTBI i de Polítiques Socials i Ocupació de les Corts, amb la qual es proposa iniciar una "relació institucional fluida i cordial amb tots els grups durant la legislatura".

En aquestes reunions, la vicepresidenta ha traslladat als representants parlamentaris les prioritats legislatives del Consell en matèria de polítiques socials per a aquesta legislatura. Així, ha ressaltat que les lleis més rellevants relacionades amb l'àmbit d'actuació del seu departament "ja es van aprovar durant la passada legislatura però queden dues grans lleis molt importants per la seua transversalitat".

Actualitzar la Llei d'Igualtat

Una d'aquestes és l'actualització de la Llei d'Igualtat entre Homes i Dones, que va ser aprovada el 2003. Oltra ha assenyalat que aquesta norma, que té 16 anys, "ja era insuficient en el seu moment i està absolutament obsoleta". En aquest sentit, ha explicat que "el món ha avançat molt en aquesta matèria, afortunadament, i és necessari que les lleis també ho facen".

La vicepresidenta ha destacat que l'objectiu del nou text legal serà "no només aconseguir que les dones compartisquen els espais públics, sinó també que els homes compartisquen els privats", de manera que "s'aconseguisca el necessari equilibri i paritat" en els dos àmbits. "Quan parlem de l'àmbit públic ens referim no només a les institucions, sinó també a les empreses, les universitats o qualsevol altre espai on es prenen decisions", ha manifestat.

Oltra ha assenyalat que, en aquests casos, s'ha de parlar "no solament de sostres de vidre, sinó també de sòls de fang", i ha recordat que, actualment, el 80% de les ocupacions amb menys de 12.000 euros a l'any els ocupen dones. D'altra banda, ha apuntat la necessitat de compartir també entre homes i dones l'"espai privat, els usos dels temps, la corresponsabilitat i com conciliar els dos àmbits".

Llei d'Accessibilitat Universal

L'altra gran proposta que impulsarà la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en aquesta legislatura és la Llei d'Accessibilitat Universal, que ja va ser anunciada durant el passat Seminari d'Hivern, "una norma àmpliament esperada i demandada".

"Aquest és un dels grans treballs d'aquests quatre anys: aconseguir una llei d'aquestes característiques amb tot el que implica no solament a espais físics, sinó també a tots els nivells, per a totes les persones tinguen la diversitat funcional que tinguen, ja siga sensorial, intel·lectual, mental, física o orgànica", ha explicat.

Oltra ha recordat que perquè aquestes lleis siguen efectives "és fonamental el suport perquè els pressuposts s'adeqüen a les necessitats". Per això, ha sol·licitat el suport dels grups perquè les polítiques socials que s'han dut a terme en els últims quatre anys es consoliden, i que en aquesta nova legislatura es mantinga l'impuls que garantisca l'avanç dels serveis socials i els drets de les persones que viuen al País Valencià.

Així mateix, ha recordat que "durant la primera legislatura del Govern del Botànic es van aconseguir consensos en pràcticament totes les lleis proposades a les Corts per part de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Socials". Per això, ha manifestat la seua confiança perquè les noves iniciatives legislatives compten "amb eixos amplis consensos que vam tindre la legislatura passada i que continuem per aqueix camí perquè tots assumim aquestes mesures socials com a pròpies". En aquesta línia, Oltra ha assegurat que "aquesta conselleria atendrà i escoltarà cadascuna de les aportacions que hagen de fer els diferents grups a les Corts".

next