Diari La Veu del País Valencià
El conseller d’À Punt Rafa Xambó demana la dimissió d’Empar Marco

VALÈNCIA. L’últim Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) del mes de juliol ha servit per a aprovar els comptes del 2018 però també perquè per primera vegada es demane formalment la dimissió de la directora general d’À Punt, Empar Marco. La petició l’ha formulada el conseller a proposta de Compromís Rafa Xambó, qui fa mesos que no amaga el trencament total de la relació amb la responsable de la cadena pública.

Tot i que Marco va superar l’avaluació encarregada pel Consell Rector per a examinar els seus primers dos anys al capdavant d’À Punt, Xambó considera que hi ha almenys quatre raons que haurien de motivar la dimissió de la periodista. Segons detalla en el seu escrit, Xambó considera que Marco ha “incomplit” l’objectiu de fer d’À Punt un “referent ineludible en l’àmbit comunicatiu valencià”.

En un dur comunicat, el també professor universitari assegura que À Punt “no només no s’ha assolit el lideratge informatiu que manava el contracte programa subscrit amb el Consell de la Generalitat, sinó que ni tan sols és un actor comunicatiu amb un mínim de rellevància. Per dir-ho cruament, els nostres mitjans són informativament irrellevants.Ningú no ens busca per a informar-se quan hi ha una novetat important. No hem aconseguit alçar cap notícia rellevant. No som referència informativa.”

Una altra de les raons que esgrimeix Xambó per a demanar la dimissió de Marco és la relació tibant que ha mantingut el Consell Rector amb la directora general. En aquest sentit, el conseller denuncia l’actitud de Marco pel que fa “al compliment dels acords presos” pel Consell Rector i als queestà obligada a complir per llei”. “De vegades, amb una negativa taxativa que hauria d’haver significat alguna mesura extraordinària per part del Consell Rector, com quan se li va requerir la compareixença dels responsables d’informatius per a conéixer en detall el funcionament de la redacció. Altres vegades, allargant en el temps més enllà del raonable el compliment dels acords. Altres vegades encara, ignorant les peticions d’informació o aclariments de membres del consell rector, en alguns casos sense haver-les contestat mai, en altres tardant mesos a respondre”, afegeix l’escrit.

La tercera raó adduïda per Xambó és que Marco s’ha “arrogat la representació de la Corporació” en assumptes que no són de la competència de la direcció general d’À Punt. En aquest sentit, cita la petició d’un augment del pressupost per a À Punt que al setembre del 2018 va llançar Marco a la Generalitat moments abans d’elaborar els comptes del 2019. “Les competències sobre el pressupost són exclusives del Consell Rector”, recorda Xambó.

La quarta raó que argumenta el conseller –que també va formar part del Consell d’Administració de Radiotelevisió Valenciana– són els “importants problemes de gestió” de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació. En aquest punt Xambó no reprodueix part de l’escrit presentat perquè es tracta d’informació interna que no pot reproduir, però apunta que “l’entusiasme dels treballadors i treballadores […] es veu quotidianament contradit i desanimat pels problemes de gestió”.

Per últim, Xambó considera, com el Consell Rector ja va fer notar en un comunicat, que la gestió de Marco al capdavant d’À Punt ha estat “per davall de les expectatives. Per al conseller de la CVMC així ho demostra l’avaluació de la directora general, en la qual, afirma, dels 47 ítems examinats, Marco “obté una qualificació negativa o molt negativa en 28”.

Rafa Xambó conclou que els punts exposats haurien de motivar la dimissió d’Empar Marco, ja que considera que “no és possible ni desitjable mantindre aquesta situació per més temps. Cal donar pas a noves possibilitats per tal de redreçar la situació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa