El Festival 10 Sentidos ix a buscar les 'bèsties' que usen la violència

El certamen comença aquest dijous amb un espectacle on cinc músics submarins toquen i canten dins d'uns tancs d'aigua
2 maig 2019 16:39h
El festival arranca aquest dijous a Sant Miquel dels Reis i s'allargarà fins al 19 de maig. / 10 SENTIDOS

VALÈNCIA. El Festival 10 Sentidos de València arranca aquest dijous, 2 de maig, la huitena edició amb una programació que barreja diferents disciplines i que suma més de 50 propostes artístiques en diferents espais de la ciutat per a arribar a diferents públics. El certamen arranca amb un concert inaugural on cinc músics submarins toquen i canten dins de tancs d'aigua. L'espectacle "suposa un moment de calma, previ i necessari, abans d'eixir a buscar les bèsties", han destacat les directores del festival, Meritxell Barberà i Inma García, durant la presentació d'aquesta edició al Monestir de Sant Miquel dels Reis.

Les 'bèsties' és el lema sota el qual s'organitza aquesta edició amb la intenció d'impregnar tota la programació del certamen per a mostrar, des de diferents disciplines artístiques, les diverses formes de violència que existeixen –"la bèl·lica, la de fronteres, contra les dones, el medi ambient, les persones majors i el col·lectiu LGTBi– i que "abasten tots els escenaris de les nostres vides", han destacat.

Enguany el certamen ix per primera vegada de València per a portar la seua oferta a altres dues ciutats, Alzira (la Ribera Alta) i Sagunt (el Camp de Morvedre), que actuen com a "seus satèl·lit" del certamen. Així ho han anunciat Barberá i García, les quals han apuntat que estendre el festival a altres localitats és un projecte que volen continuar impulsant en pròximes edicions.

El festival arranca aquest dijous, a les 21.30 hores, amb l'espectacle AquaSonic, al Monestir de Sant Miquel dels Reis. La proposta està a càrrec de la banda danesa Between Music, que ha estat present aquest dijous junt amb les dues directores del festival i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, a l'antic cenobi.

En el concert inaugural es podrà veure un espectacle on cinc intèrprets se submergeixen en tancs d'aigua de cristall per a tocar instruments fets a mesura i cantar baix de l'aigua. Així mateix, al costat de la proposta de Between Music, també obrirà la huitena edició del festival, a les 20.00 hores, la intervenció artística Qui va matar els esquirols?, de Grup Bye.

"Aquest és un festival conscienciat", ha dit Barberá, al mateix temps que ha considerat "important que l'art oferisca les eines necessàries per a plantejar qüestions i preguntes a l'aire i per a ser catalitzador de l'acció social".

Així, ha assegurat que la programació de 10 Sentidos, que conclourà el 19 de maig, s'ha confeccionat en aquesta huitena edició "atenent les diferents violències" i obrint-se "als creadors que aporten la seua visió sobre la violència", tenint en compte que cada any es busquen "propostes que s'adeqüen al lema".

Barberá ha valorat positivament la trajectòria del festival, que ha aconseguit consolidar-se després de huit anys i ha agraït "la implicació" i el "suport institucional" mostrat per l'administració autonòmica a través del departament que dirigeix Amoraga. La Generalitat és, per mitjà de Cultura i Patrimoni, coorganitzadora del certamen, en el qual també participa com a "patrocinador principal" Caixa Popular.

"De tot el món"

El festival destaca per la seua internacionalització i mostra d'això són les "quasi 400 propostes de tot el món" que s'han presentat al certamen coreogràfic per a joves creadors d'aquesta disciplina que inclou el festival en la seua programació i que finalment oferirà les deu que han sigut seleccionades entre totes elles.

El festival es desenvoluparà, al costat de Sant Miguel dels Reis, a la plaça de l'Ajuntament, a la plaça de Manises, enfront del Palau de la Generalitat, a La Rambleta, i al refugi de la Guerra Civil del carrer dels Serrans.

Barberá ha manifestat que amb la diversificació d'escenaris es busca "sumar", diversificar i arribar a més gent. "Som bussejadors d'idees i d'espais. Així, també arribem a altres públics", ha insistit.

next