Els partits del Botànic sumarien per a reeditar govern

El PSPV seria la força més votada en les autonòmiques del 28 d'abril, seguida de Compromís i Ciutadans, que estarien quasi empatats en escons
11 abril 2019 12:32h

VALÈNCIA. El govern del Botànic podria seguir governant després de les eleccions del 28 d'abril. Segons l'enquesta elaborada pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), amb 1.373 entrevistes realitzades entre el 14 i el 25 de març, la suma de PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida permetria que la Generalitat continuara estant liderada per un govern de progrés.

Segons les dades de l'enquesta del CIS, el PSPV seria el partit més votat, amb un 30,9% dels vots. La segona força seria Compromís –l'actual soci dels socialistes–, que obtindria el 16,9% dels vots. Aquests dos partits podrien necessitar de la candidatura d'Unides Podem-Esquerra Unida per a poder seguir governant. La coalició d'esquerres, segons les dades del CIS, seria l'opció que votarien el 8,3% dels electors.

El primer partit de la dreta seria Ciutadans, amb el 16% dels vots, seguit del PPCV, que sumaria un 15,4% de les paperetes. El partit d'ultradreta Vox aconseguiria superar la barrera electoral del 5% i entraria a les Corts, gràcies al fet que aconseguiria el 6,5% dels vots.

Projecció d'escons

Pel que fa a la projecció del repartiment d'escons, el PSPV es mouria en una forquilla d'entre 33 i 36 escons; el PP, entre 18 i 19; Compromís estaria entre els 17 i 18 escons; Ciutadans, entre 16 i 19; Unides Podem-EUPV obtindria entre 7 i 8, i Vox podria aconseguir fins a 5 o 6 escons.

Segons la previsió del CIS, els socialistes valencians serien la força més votada a totes les circumscripcions. A la de Castelló, on els resultats són més ajustats, l'escenari seria el següent: el PSPV obtindria entre 7 i 8 escons; el Partit Popular, entre 6 i 7 escons; Ciutadans, entre 4 i 5 escons; Compromís repetiria amb 4 escons; Unides Podem-EUPV aconseguiria entre 1 i 2 escons, i Vox trauria un escó.

A la de València, el PSPV obtindria entre 13 i 14 escons; el Partit Popular trauria 6 escons; Compromís aconseguiria entre 9 i 10; Ciutadans, entre 6 i 7; Unides Podem-EUPV, al voltant de 3, i Vox trauria 2 escons.

I a la d'Alacant, el PSPV obtindria entre 13 i 14 escons; el Partit Popular, uns 6 escons; Compromís es quedaria amb 4; Ciutadans podria aconseguir entre 6 i 7 escons; Unides Podem-EUPV, al voltant de 3, i Vox es mouria entre 2 i 3 escons.

Un vot decidit a última hora

Un 74,9% dels valencians ha assegurat que anirà a votar "amb tota seguretat" el pròxim 28 d'abril i un 11,9% ha respost que, "probablement, sí que ho fa". D'aquest electorat que anirà a votar, un 60,1% ha respost que "ja té decidit el seu vot" i un 38,7% que encara "no l'ha decidit". L'alt nombre d'indecisos provoca que "molts escons no puguen assignar-se amb exactitud en aquests moments", adverteix el CIS.

next