El govern espanyol posa data a l'exhumació de Franco

El Suprem va eliminar aquest dijous els últims obstacles per a desenterrar les restes del dictador del Valle de los Caídos i traslladar-les a Mingorrubio
11 octubre 2019 13:15h
La Guàrdia Civil ha tancat el recinte del Valle de los Caídos després que el Consell de Ministres haja posat data límit a l'exhumació de Franco. / RICARDO RUBIO / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Ara sí, l'exhumació de Francisco Franco és imminent. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat que ja hi ha data límit –tot i que no s'ha fixat encara un dia concret–. Tal com s'havia planejat, serà abans de l'1 de novembre, quan comença la campanya pel 10N. 

Calvo ha manifestat que s'han marcat com a termini des de hui, divendres, fins al dia 25 d'octubre per a prendre les "decisions tècniques i de seguretat" que els permeten l'exhumació i la reinhumació de les restes de Franco. A més, ha informat que s'avisarà la família del dictador sobre la data i hora concreta amb 48 hores d'antelació.

Després de la roda de premsa, la vicepresidenta espanyola ha reconegut que el Valle de los Caídos tancarà al públic a partir d'aquest dissabte, 12 d'octubre, fins al dia que es produïsca definitivament l'exhumació amb l'objectiu de dur a terme els preparatius necessaris. Calvo no ha descartat que el trasllat es faça en helicòpter i ha explicat que encara han d'estudiar quina és la millor opció, si fer-ho per mitjans aeris o terrestres.

Un any més tard...

Fa just 11 mesos, el govern espanyol calculava que el 2019 començararia "sense que es puga enaltir un dictador en un lloc públic". Més endavant, el 15 de març d'enguany, Calvo anunciava que el Consell de Ministres havia donat llum verda a la reinhumació de Franco. Així, s'havia resolt l'expedient d'exhumació i quedava aprovat obrir la tomba del Valle de los Caídos i traslladar les restes al panteó de Mingorrubio, al Pardo, el 10 de juny al matí.

Però tampoc va ser així, ja que els magistrats del Tribunal Suprem van decidir pocs dies abans que s'aturara el procés d'exhumació fins que hi haguera una decisió ferma. Els magistrats tenien sobre la taula la petició de la família del dictador, que demanava que s'aturara l'exhumació de manera cautelar fins que els magistrats no resolgueren el fons de la qüestió –si es podia o no dur a terme aquest desenterrament i trasllat–. A banda de la família, també van recórrer contra l'exhumació la Fundació Francisco Franco, l'Associació de la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina.

La justícia dona llum verda a l'exhumació

Aquestes darreres setmanes, però, s'ha aplanat el camí. El 24 de setembre, el Suprem va avalar la decisió d'exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos i de traslladar-les al cementeri del Pardo. El ple del tribunal va donar validesa a la decisió del govern espanyol d'obrir la tomba de Franco per a traure de la basílica les restes del dictador i va desestimar per unanimitat la totalitat del recurs presentat per la família.

Però quedava pendent que s'alçaren tres suspensions cautelars pendents que l'alt tribunal va determinar a petició de la Fundació Francisco Franco, l'Associació de la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina. Aquest dijous, 10 d'octubre, el Suprem va eliminar els últims obstacles per a exhumar Franco i va autoritzar definitivament el govern espanyol a traure les restes del Valle de los Caídos. Concretament, l'alt tribunal va tombar els tres recursos que quedaven pendents i va donar l'aval definitiu per a desenterrar i traslladar el cos del dictador.

La família Franco no desisteix

La família Franco, en un últim intent de frenar l'exhumació, ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional i ha demanat mesures cautelaríssimes per a paralitzar-la. Fonts jurídiques apunten que el govern espanyol pot tirar endavant l'exhumació igualment mentre el Constitucional no es pronuncie i que, a més, el recurs no serà acceptat.

Tampoc serà obstacle la postura del prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, qui va comunicar per carta al govern espanyol que no autoritza l'entrada a la basílica per a exhumar Francisco Franco. El Suprem assegura que ell no pot impedir el trasllat de les restes del dictador i sosté que la seua negativa va "decaure" amb la sentència que va desestimar el recurs de la família Franco.

Un procediment administratiu que es va iniciar l'agost del 2018

El govern espanyol va aprovar el 24 d'agost del 2018 en el Consell de Ministres el decret llei que permetrà exhumar les restes del dictador. La mesura va ser anunciada per Carmen Calvo en la roda de premsa posterior a la reunió. En aquell moment, l'executiu estatal era "conscient" que es tractaria d'un procés llarg, però preveia que l'exhumació es faria efectiva a finals d'eixe any. Finalment, i si no hi ha noves 'sorpreses', les restes del dictador ja no descansaran dins del mausoleu quan comence el 2020.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next