El graníssol causa pèrdues de 2,2 milions d'euros en els cultius de cítrics i caquis de la Ribera Alta

La Unió i AVA-Asaja informen que les tempestes d'aquesta setmana també han afectat el raïm de la Plana d'Utiel-Requena
2 maig 2019 14:29h
Les tempestes van ser molt localitzades i van afectar diversos termes municipals de la Ribera Alta. / UNIÓ DE LLAURADORS

VALÈNCIA. Les tempestes de graníssol d'aquest dimarts i dimecres han causat pèrdues de 2,2 milions d'euros en cultius de cítrics i caquis de les comarques de la Ribera Alta. També han afectat el raïm de la Plana d'Utiel-Requena, segons les dades recaptades per la Unió de Llauradors i Ramaders. 

AVA-Asaja també ha fet una primera estimació d'urgència, segons la qual hi ha al voltant de 1.500 hectàrees afectades per la tempesta: vora 1.000 a Utiel-Requena i la resta a la Ribera.

Les tempestes van ser molt localitzades i van afectar diversos termes municipals de la Ribera Alta, com ara Alzira, Benimuslem, Carcaixent, l'Alcúdia i Rafelguaraf i, en menor proporció, Benimodo i Guadassuar. 

El cultiu dels cítrics s'emporta la pitjor part, amb 1,5 milions: es tracta de taronges València encara pendents de recol·lectar i d'altres varietats primerenques que tenien una mida més gran. Li segueix el caqui, amb pèrdues de prop de 800.000 euros; en aquest cas, la pedra li provocarà també una parada de la saba que comportarà la possible caiguda de la fruita.

En bastant menor quantia s'observen danys en la bresquilla, l'albercoc i la pruna, i també hi ha parcel·les afectades d'hortalisses i alguna d'alvocats, segons informa la Unió.

La tempesta d'aquest dimecres va deixar notar els seus efectes principalment a la comarca de la Plana d'Utiel-Requena, amb entre 10.000 i 15.000 hectàrees afectades en diferent grau en els termes municipals d'Utiel, Venta del Moro, Requena, Sinarques i, en menor mesura, Caudete de las Fuentes. 

La Unió considera que les pèrdues segurament seran importants amb el pas dels dies i l'evolució dels cultius, i ha precisat que les varietats més primerenques de raïm, com ara la Garnatxa o Chardonnay, són les més perjudicades. 

AVA-Asaja destaca que el raïm de vinificació ha patit danys importants i que les explotacions radicades en la franja de terreny compresa entre les poblacions d'Utiel i Sant Antoni s'han emportat la pitjor part. El grau d'afecció en algunes parcel·les supera el 70% i les varietats que han patit majors danys són la Boval, majoritària en la zona, i també la Chardonnay i la Macabeu.

Respecte a l'ametla, no s'observa que haja caigut a terra, tot i que caldrà esperar a veure l'evolució i els danys en arbratge que pogueren provocar danys futurs. Pel que fa a l'olivera, hi ha hagut una caiguda rellevant de flor que causarà danys importants en la producció, encara que és prematur fer una avaluació, igual que en cereals, on els danys seran substancials, ja que les espigues estaven molt blanes.

La Unió demanarà l'agilitació dels peritatges per part d'Agroseguro i una taxació i indemnització del mal real en parcel·la en funció de les exigències comercials, independentment de la franquícia establida.

next