El jutjat arxiva la querella del PPCV contra Xavier Rius pels catàlegs del MuVIM

El magistrat considera que el diputat de Compromís no ha incorregut en un delicte de prevaricació i descarta que hi haja indicis de malversació o tràfic d'influències
15 març 2019 18:07h
La diputada popular Mari Carmen Contelles acusava Rius d'haver adjudicat diversos contractes a una mateixa empresa a través de la fraccionament de contractes per a editar els catàlegs de l'exposició permanent del MuVIM. / DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. El jutjat d'instrucció número 1 de València ha dictat un interlocutòria de sobreseïment provisional respecte a la querella contra el diputat de Compromís Xavier Rius per prevaricació que va interposar la portaveu del PPCV en la Diputació de València, Mari Carmen Contelles.

La interlocutòria, a la qual ha tingut accés EFE, s'ha dictat dos dies després d'escoltar la declaració dels investigats –el diputat i dos impressors que havien sigut adjudicataris d'un contracte– i en ell el magistrat indica que "no s'aprecien indicis dels delictes objecte de la querella".

"Un breu resum de la querella, la seua valoració, unit al resultat de les declaracions dels investigats va portar a aquesta conclusió", exposa el jutge.

El diputat va negar conéixer els impressors que van ser adjudicataris de diverses publicacions de l'àrea de Cultura de la Diputació de València, així com haver incorregut en cap delicte de fraccionament de contractes, ja que desconeixia que la mateixa empresa havia obtingut diversos encàrrecs.

El jutge considera que Rius no ha pres cap decisió administrativa concreta per la qual haja pogut incórrer en un delicte de prevaricació, ni tampoc hi ha indicis de malversació o tràfic d'influències.

La querella presentada per Contelles va ser admesa a tràmit el passat 26 de setembre i es dirigia també contra dos treballadors autònoms, administradors d'una empresa suposadament contractada de forma irregular per Rius, tal com assenyalava la denúncia de la diputada popular.

Aquestes dues persones, segons va detallar el PPCV, són el germà i la cunyada del portaveu de Compromís a l'ajuntament de Paterna i assessor de Xavier Rius a la Diputació de València. Segons els populars, en els dos últims anys el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) ha facturat més de 108.000 euros a través de contractes menors entre encàrrecs a l'empresa Somnis –gestionada pels dos processats–, i contractacions directes als administradors de la citada empresa.

La interlocutòria de sobreseïment provisional pot ser recorregut davant el mateix jutjat en un termini de tres dies.

next