El jutjat valida la llista electoral encapçalada per Puigdemont a les europees

La justícia dona la raó a la defensa de l'expresident català i invalida la decisió de la Junta Electoral d'acceptar el recurs del PP i Cs d'excloure Puigdemont de la candidatura
6 maig 2019 13:22h
Puigdemont, Ponsatí i Comín junt amb els candidats que els anaven a substituir en la llista europea de Junts per Catalunya en una roda de premsa celebrada el passat 4 de maig. / ACN

VALÈNCIA. El jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid encarregat de dirimir el recurs de l'expresident català Carles Puigdemont i dels exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín contra la resolució de la Junta Electoral Central que els impedia presentar-se a les eleccions europees ha dictaminat aquest dilluns que Puigdemont podrà concórrer als comicis del pròxim 26 de maig com a cap de llista de la candidatura Lliures per Europa-Junts.

El Tribunal Suprem va retornar al jutjat contenciós administratiu de Madrid el recurs de Puigdemont, Ponsatí i Comín en considerar, per unanimitat, que aquesta instància judicial era qui en té la competència.

En aquest sentit, va ordenar per unanimitat que es resolguera "immediatament" el recurs contra la proclamació de la candidatura Lliures per Europa-Junts tenint en compte que, al seu entendre, els candidats són elegibles.

La decisió del jutjat madrileny ha estat marcada pel criteri expressat aquest diumenge pel Tribunal Suprem i per la línia argumental de la Fiscalia, que en el seus escrits de diumenge i de divendres, respectivament, donaven la raó a la defensa i asseguraven que el veto imposat per la Junta Electoral Central (JEC) vulnerava els drets fonamentals de tots tres. El jutjat deixa sense efecte ara aquella decisió de la Junta i estableix que els seus noms es podran inscriure a les paperetes de Lliures per Europa (Junts).

La decisió definitiva sobre el cas arriba després d'un periple que es va iniciar el passat dilluns, quan la Junta Electoral Central va decidir –sense unanimitat i amb el vot particular en contra del seu president, de la vicepresidenta i de dos vocals– donar la raó a un recurs que havien presentat PP i Cs i excloure Puigdemont, Comín i Ponsatí de les eleccions europees.

Ho feia primer sense exposar els motius de la seua decisió, i després adduint que Puigdemont, Comín i Ponsatí no són elegibles perquè no resideixen al territori espanyol i, a més, no podrien recollir la seua credencial d'eurodiputats.

Tots tres van recórrer aleshores davant els jutjats del contenciós administratiu de Madrid 2, 9 i 21, adduint que es vulneraven els seus drets al sufragi passiu, i divendres la Fiscalia va presentar un escrit on els donava la raó i criticava l'exclusió per part de la JEC.

El contenciós administratiu de Madrid va provar aleshores de traslladar el cas al Tribunal Suprem, que es va reunir aquest diumenge i va emetre una resolució en dues direccions: retornava el cas al contenciós i establia, però, que tots tres s'haurien de poder presentar.

Finalment el contenciós ha hagut d'emetre aquest dilluns una resolució d'acord als criteris de la Fiscalia i del Tribunal Suprem favorable a que tots tres es puguen presentar a les eleccions europees.

Ho han fet també en els termes que proposaven els advocats dels tres polítics exiliats, que reclamen que no només que reconega a Puigdemont, Comín i Ponsatí el dret a "accedir als càrrecs públics en condicions d'igualtat", sinó també que anul·lara els acords de la Junta que els excloïen i que proclamaven la candidatura sense els seus noms.

A més, la defensa reclamava que es fera marxa enrere a les actuacions fins al moment anterior a l'acord de la JEC i que es publique al BOE la llista de Junts incloent-hi els noms de tots tres.

next