El MuVIM celebra l'alegria republicana amb una trilogia de Pierre Verger, Luis Dubón i Francis Montesinos

El museu de la Diputació de València reclama "traure de l'anonimat" l'autor dels cartells per a Esquerra Valenciana del 1937
12 abril 2019 06:00h
Entre el dia 11 i el 17 d'abril, el MuVIM obri tres exposicions que configuren el cicle dedicat a la República. / DIARI LA VEU 

VALÈNCIA. Quan la memòria històrica aborda el període de la Guerra Civil, les "armes i les trinxeres oculten l'alegria que va suposar la República", va lamentar aquest dijous el dissenyador Francis Montesinos. Els anys de govern republicà van suposar una revolució cultural i una emancipació de la dona, que "prenia els carrers amb alegria", va explicar el modista. 

El Museu de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) vol posar l'accent justament en eixa joia compartida per a tancar l'etapa expositiva que va iniciar en aquesta legislatura amb la mostra dedicada a la Modernitat Republicana. Així, al voltant del 14 d'abril, el MuVIM inaugura una trilogia que aborda des de com veien l'estat espanyol just abans de l'esclat de la guerra a través de l'objectiu Pierre Verger fins a una instal·lació sobre la moda republicana mitjançant les creacions del dissenyador Montesinos passant per la retrospectiva de l'artista republicà Luis Dubón.

Entre el dia 11 i el 17 d'abril, el MuVIM obri aquestes tres exposicions englobades dins del Cicle 14 d'abril: Verger, Montesinos, Dubón. "Volem que siga un toc a la consciència de la gent", va indicar aquest dijous el director del MuVIM, Rafa Company, durant la presentació del trio de mostres.

Un vaixell nazi atracat a València

Des d'aquest 11 d'abril fins al 14 de juliol, la sala Parpalló acull Pierre Verger. Un viatge fotogràfic per l'Espanya republicana. L'exposició comissariada per Hasan López mostra 120 fotografies, la gran majoria inèdites, del recorregut que va fer el fotògraf francés el 1935. Verger va estar a diverses ciutats de l'arc mediterrani, entre les quals destaquen Barcelona, València i Sevilla, així com diferents localitats andaluses.

Pierre Verger va recórrer la costa mediterrània de la península i va passar per Madrid quan tornava del seu viatge el 1935 per Madrid. / FUNDACIÓ PIERRE VERGER

Bona part de les imatges "no s'havien imprés, estaven en negatius", va indicar el comissari. Pierre Verger va fer parada a València, on va retratar diverses zones de la ciutat. Algunes de les instantànies del fotògraf retraten un vaixell amb bandera nazi atracat al port de la ciutat, però també la forma de vida dels habitants de les coves de Paterna. "És una visió externa de la República", va destacar el cap d'exposicions del MuVIM, Amador Griñó.

Verger es va dedicar tota la seua vida a viatjar pel món i fotografiar "els detalls" de les societats sense "voler fer una tasca antropològica", va explicar Hasan López. El fons està custodiat per la Fundació Pierre Verger, que, tal com va anunciar el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha cedit l'usdefruit de les imatges dedicades al País Valencià al MuVIM per a aprofundir en la divulgació de la mirada del francés a través de la seua càmera fotogràfica.

"Ve una al·legoria a la República però tornarà un Luis Dubón"

El 17 d'abril, el Foyer, la sala Alfons Roig i la sala Alta del museu de la Diputació de València acullen una antologia dedicada a l'artista republicà Lluís Dubón. Nascut a Benicalap, la mostra comissariada per Nèstor Morente i Martín recorre la trajectòria d'un autor "del qual es coneix la seua obra, però la seua vida està completament oblidada", va lamentar. De fet, Dubón és qui va fer, entre altres imatges icòniques, l'al·legoria a la República que conserva la Fundació Pablo Iglesias, que es podrà veure al MuVIM.

"Ve de Madrid una al·legoria a la República però tornarà un Luis Dubón", va emfatitzar el comissari d'aquesta exposició amb què el museu vol col·laborar a "traure de l'anonimat" el també autor del famós cartell d''Esquerra Valenciana. Germans al front!' del 1937.

El comissari denuncia l'oblit imposat sobre l'artista valencià i demana recuperar la seua memòria. / DIARI LA VEU

"La seua obra està molt dispersa", va alertar el comissari, "quasi amagada", però, malgrat que la seua iconografia "s'usa molt", és "un dissenyador oblidat per ser republicà". L'exposició mostra quasi 300 obres de Dubón a través de tres espais. La primera part introdueix el visitant en el llenguatge de l'artista de Benicalap; la segona zona destaca l'art pràctic a través de retrats, paisatges i bodegons, i l'últim espai està dedicat al disseny gràfic entre el 1916 i el 1951. Cal recordar que Dubón va ser també un pioner del còmic al País Valencià.

Una nova al·legoria la República

El mateix 14 d'abril, el cub exterior del MuVIM acull una nova al·legoria a la República signada pel dissenyador Francis Montesinos. La instal·lació comissariada per Josevi Plaza consta d'un muntatge a partir de huit fotografies inèdites de moda de l'etapa republicana on el modista, a través de les flors i els colors republicans, trasllada "l'alegria de les dones pel carrer".

"No volíem posar armes", va advertir Montesinos, sinó destacar que la "moda també és cultura" i que la República va significar també una revolució en l'àmbit de la indumentària femenina, va explicar el dissenyador.

next