El país del Sol... a fosques

21 agost 2019 06:00h

Em fot patir tanta calor com estem patint aquest estiu, amb els mesos de juny i juliol més calorosos de la seua sèrie meteorològica, amb les ones de calor que duem ja (que han superat els 43ºC, a l’ombra), amb les noves plagues que proliferen per aquestes temperatures, amb la conca del Xúquer en sequera crònica, etc.

Em fot que estem tants anys parlant del canvi climàtic, que ja ha arribat i que si no canviem pot accelerar fins a fer-se irreversible pel desgel de l’Àrtic (menys reflectivitat del planeta, major absorció de radiació solar) i de la tundra (alliberació de milions de tones de CH4, molt més absorbent que el CO2) en tan sols 10 anys (aquesta és l'emergència climàtica), i vore que la majoria de ciutadans seguixen utilitzant a tota hora els autos, principals emissors ací de CO2, inclús durant les ones de calor...

Em fot que l'ajuntament tarde un any en contestar una queixa raonable i que ho faça amb una mentida; que els municipals siguen incapaços d’agafar els quatre gamberros que fan carreres i accelerons pel poble, sobrepassant els 60 km/h (ciutat 30 aquesta?) i generant contaminació, soroll, perill, molèsties i mal exemple; que quan es canvia un poquet el poble per millorar l’entorn (mig carrer de vianants i un altre mig substituint aparcaments per arbres), alguns veïns s'escaroten com si anara a acabar-se el món.

Em fot que mentre als països del N molts joves s’assabenten, organitzen i mobilitzen per defensar el clima i el seu dubtós futur, convocant inclús una Vaga Mundial pel Clima el 27-S, els nostres joves, amb pitjors perspectives laborals i climàtiques, es conformen amb les festes i els botellons, el pa i circ.

Però el que més em fot és que vivim en el país del Sol i pràcticament no s’aprofita la seua energia, que quan puge a la terrassa i mire el barri per dalt sols veig 3 mòduls solars, incloent el meu. És increïble i vergonyós que Alemanya, amb un 30% menys de Sol, tinga 8 voltes més plaques solars que Espanya i que allí tanquen totes les centrals nuclears abans de 2022 mentre ací volen mantindre-les fins al 2030 o més enllà...

En Europa i bona part del món estan fent la Revolució Solar i nosaltres seguim embussats, paralitzats, per obra i gràcia dels capos elèctrics que endollen ex-presidents i ex-ministres als seus consells d'administració per controlar la política energètica, sols així es pot entendre el nostre endarreriment en l’única font d’energia que tenim de sobra. Ocorre com en èpoques passades: quan en Europa desenvolupaven la Reforma protestant i s’alliberaven de la corruptíssima jerarquia catòlica, en Espanya la Inquisició, els reis i els cacics imposaven a sang i foc la Contrareforma. Pobre país el nostre!

Ací rebem més de 1000 watts per metre quadrat d’energia solar, uns 4'7 kwh/m2·dia, i totalment gratis (eixe és el problema dels capos elèctrics), una energia que podem transformar en calor amb mòduls termosolars i en electricitat amb plaques fotovoltaiques, tecnologies que ja resulten més barates que les convencionals i s’amortitzen en uns 5 anys, i duren molts més. Així doncs, si vosté té un termo elèctric i disposa de 2 metres quadrats de terrassa o sostre assolellat, guanyarà diners posant-se un mòdul solar i anul·lant el termo.

I amb uns 7 m2 de plaques fotovoltaiques per valencià podríem autoabastir-nos d’electricitat i tancar la caducada, contaminant i perillosa central nuclear de Cofrents. A més, estalviaríem diners, no provocaríem calfament climàtic i no contaminaríem res, perquè les xicotetes instal·lacions solars sobre edificis construïts tenen impacte ambiental zero. I es crearien milers de llocs de treball nous.

Els ciutadans podem fer molt i també govern central, governs autonòmics, diputacions, mancomunitats i ajuntaments (més el pseudogovern europeu), que haurien d'eliminar les pressions de les grans companyies elèctriques i fomentar a tope l'energia solar implantant l'autoconsum en tots els edificis públics per donar exemple, canviant-se a subministradors d'energies renovables, informant exhaustivament la ciutadania amb intenses campanyes sobre l'emergència climàtica que vivim i la urgent necessitat de canviar el model energètic, de transport, de producció, d'alimentació, etc.; fomentant les instal·lacions solars domèstiques (impacte zero), etc. etc.

A què esperem, doncs, per exigir l’autoconsum de balanç net, com a Alemanya, i fer la nostra Revolució Solar? ... O seguirem fregint-nos en el país del Sol sense aprofitar-lo, per a major benefici de les sangoneres elèctriques?

next