El parlament britànic acorda sol·licitar a Brussel·les una pròrroga per a fer efectiu el Brèxit

La Cambra dels Comuns rebutja celebrar un nou referèndum sobre la seua permanència en la Unió Europea
14 març 2019 19:26h
La Cambra dels Comuns ha decidit demanar una pròrroga al Brèxit per 412 vots a favor i 202 en contra. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El parlament britànic ha aprovat encarregar a la primera ministra, Theresa May, que solicite a la Unió Europea una pròrroga per al trencament definitiu entre Londres i Brussel·les, previst per al 29 de maig. La votació ha eixit endavant amb una ampla majoria, de 412 vots a favor front a 202 en contra.

El text votat pels diputats accepta que el govern britànic intente acordar amb la Unió Europea una pròrroga del moment d'aplicació de l'article 50 del Tractat de la Unió Europea i recull dues opcions. Per una banda, es preveu la possibilitat de pactar una pròrroga curta, fins al 30 de juny, si s'aconsegueix arribar a un acord amb Brussel·les abans del 20 de març. D'altra banda, es possibilita una pròrroga de més temps, en el cas que no s'arribe a un pacte. En aquest cas, el Regne Unit es veurà obligat a participar en les eleccions europees previstes per al 26 de maig d'aquest any.

La pilota està ara en la teulada de la Unió Europea. Els 27 estats membres es reuniran els dies 21 i 22 de març a Brussel·les per a decidir si accepten la petició dels britànics i es comença a negociar un nou acord. Aquest dijous el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assenyalat que demanarà als 27 estats membre que tinguen en compte "una pròrroga llarga" del Brèxit si el Regne Unit vol "repensar" la seua estratègia. 

També aquest dijous els diputats britànics han rebutjat celebrar un nou referèndum sobre el Brèxit. Una àmplia majoria de 334 diputats ha rebutjat l'esmena presentada per una exdiputada conservadora –ara forma part d'un nou grup d'independents– que demanava que s'utilitzara l'ajornament de l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea per a celebrar una nova consulta. 

next