El parlament britànic torna a rebutjar el pla de May per al Brèxit

Westminster aboca el Regne Unit a un possible ajornament de la data d'eixida de la Unió Europea més enllà del 29 de març
12 març 2019 20:48h
Queden poc més de dues setmanes per a l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea. / ACN

BRUSSEL·LES. El parlament britànic ha rebutjat per segona vegada el pla de Theresa May per al Brèxit tot i els canvis pactats en les últimes hores amb Brussel·les. En una votació decisiva a la Cambra dels Comuns quan queden poc més de dues setmanes per a l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea, 391 diputats han tombat el text que estableix les condicions per l'eixida britànica del club de forma consensuada amb la Unió Europea. És la segona vegada que May fracassa en l'intent d'obtindre l'aval de la cambra a l'Acord de Retirada, com ja va passar al gener. Aquesta vegada, però, els diputats han rebutjat també les provisions pactades en les últimes hores per May amb Brussel·les.

Segons la primera ministra britànica, les noves provisions ofereixen "garanties legals" en relació al pla de contingència irlandés, el principal escull per aconseguir la llum verda a Westminster. Després del rebuig a l'acord, els diputats votaran aquest dimecres sobre la possibilitat d'un Brèxit sense acord, escenari que previsiblement rebutjaran per evitar una sortida caòtica. L'última votació de la setmana serà dijous, quan els diputats decidiran si opten per ajornar el Brèxit a través de l'extensió de l'article 50.

"Votar per una extensió o una sortida sense acord no soluciona els problemes als quals fem front ara", ha advertit May després de conéixer el resultat de la votació. Per la seua banda, el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha assegurat que el pla de May "està mort" i ha quedat clar que "no té el suport" de la cambra.

Tot plegat, quan només queden poc més de dues setmanes per la data oficial d'eixida del Regne Unit de la Unió Europea, el pròxim 29 de març, i després de l'avís per part del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que "no hi haurà terceres oportunitats".

next