Diari La Veu del País Valencià
El pitjor temporal d’abril en mig segle 

VALÈNCIA. El temporal que ha afectat el País Valencià durant la Setmana Santa ha sigut el més virulent en els últims 50 anys. Progressivament va perdent força després d’haver deixat carrers inundats, ports tancats, arbres caiguts, algun ferit, talls de trànsit i uns 2.500 passatgers de tren afectats.

A meitat de setmana la borrasca atlàntica al Mediterrani va provocar una baixada brusca de les temperatures i fortes ratxes de vent a més d’abundants pluges, com en el cas del municipi de Torrevella.

A la localitat del Baix Segura, aquest passat dissabte, els pluviòmetres van recollir en 24 hores fins a 170 litres per metre quadrat. I és que, al sud del País Valencià –i bona part de Múrcia–, s’ha viscut aquests dies el major temporal de vent i pluja en un mes d’abril en 50 anys, segons dades del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant.

Tot i això, ha perdut virulència, encara que persistiran les precipitacions. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que aquest diumenge i dilluns continue la inestabilitat en l’àrea mediterrània.

Una de les conseqüències del temporal en l’àrea mediterrània ha sigut el tancament aquest dissabte de tres ports marítims valencians; la millora ha provocat la reobertura a les 8.04 hores de diumenge del port de València, però el de Sagunt i Gandia continuen tancats.

No obstant això, el litoral valencià continuarà en alerta groga per risc de pluges, vent i també fenòmens costaners, amb ones que podrien arribar als tres metres.
Dissabte va ser el pitjor dia pel que fa a la força del vent, ja que es van registrar ratxes de 85 quilòmetres per hora en concret en l’Altet (l’Alacantí).

Emergències de la Generalitat va rebre 5.687 telefonades, la majoria per qüestions sanitàries i per incidències relacionades amb els episodis de pluja i vent.

Això en 24 hores –des de les 7 del matí de dissabte fins a la mateixa hora d’aquest diumenge–, en les quals també han hagut d’estar pendents del riu; a última hora del dissabte la Confederació Hidrogràfica del Segura va alertar d’una pujada del nivell i, encara que en un primer moment va estar en alerta roja, amb 5,45 metres de nivell, després va passar a alerta taronja en la seua zona baixa en descendir el nivell a 4,08 metres.

Encara que la situació ha millorat, les autoritats continuen demanant precaució per risc, per exemple, de caigudes d’arbres o branques. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat aquest diumenge el Centre de Coordinació d’Emergències-112 i ha dit que malgrat les moltes incidències “no hi ha hagut problemes importants”, la qual cosa, al seu judici, significa que “estem preparats davant situacions excepcionals”.

El temporal també ha afectat passatgers de tren, al voltant de 2.500 de línies de llarga distància del Corredor Mediterrani, 1.100 dels quals es trobaven dissabte en estacions de la demarcació Castelló. Una avaria d’una catenària entre Vandellós i Cambrils ha tingut interrompuda la circulació ferroviària en eixe tram del Corredor del Mediterrani nou hores. Els tècnics d’Adif van restablir a la 1.40 hores d’aquesta matinada la circulació en el tram.

Encara que la situació ha millorat, l’Aemet espera per a dilluns precipitacions localment fortes, amb tempestes i intervals forts de vent, a Catalunya, el País Valencià, les illes Balears i Múrcia. Durant la vesprada del dilluns un front atlàntic començarà a afectar Galícia amb precipitacions que s’estendran al final del dia a la resta del terç occidental; en la resta de la península persistirà la probabilitat de ruixats dispersos amb predomini de vents fluixos del sud.

Comparteix

Icona de pantalla completa