El PP de Castelló de la Plana al·lega contra el projecte de retirada de la creu franquista de la ciutat

La portaveu popular diu que el monument no entra en contradicció amb la Llei de Memòria Històrica perquè es va "resignificar" fa 40 a anys
20 abril 2019 20:20h
Carrasco assegura que la retirada de la creu és una decisió "unilateral" de l'equip de govern. / PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA CRUZ DEL RIBALTA

CASTELLÓ DE LA PLANA. El grup municipal del PP a l'Ajuntament de Castelló de la Plana ha presentat al·legacions contra la decisió del govern municipal format pel PSPV i Compromís de derrocar la creu amb simbologia franquista del parc de Ribalta.

Per a la portaveu popular a Castelló de la Plana, Begoña Carrasco, es tracta "d'un abús de poder" i "una incorrecta aplicació de la legislació de memòria històrica" mitjançant la qual el govern "bipartit tracta d'aconseguir un objectiu que no pot tindre empara en aquesta legislació", segons ha explicat la formació en un comunicat.

"Ja se sap que l'enderrocament de la creu és el projecte de ciutat de Compromís, com així ho ha manifestat la regidora de Cultura, Verónica Ruiz, en l'últim ple ordinari de la legislatura. Un intent més d'ignorar a consciència l'acord municipal històric que va tindre lloc fa 40 anys a la ciutat de Castelló, on es resignificà la creu en homenatge a totes les víctimes de la violència, sense partidismes, ideologies o exaltacions de cap mena", ha afegit Carrasco.

La portaveu popular fa referència a l'acord municipal adoptat el 31 de maig del 1979 pel ple de la corporació, sorgit de les "primeres eleccions democràtiques". L'acord, a més de la citada "resignificació, va contemplar l'eliminació dels elements d'exaltació que en l'origen van formar part del conjunt monumental. Per tant, la creu del Ribalta sí que s'ajusta a la llei", segons Carrasco.

En opinió de la regidora del PP, tant l'eliminació de la creu del Ribalta com l'eliminació de la de Castelló "són dues decisions unilaterals, imposades pel govern municipal de PSOE i Compromís, d'esquena a la majoria social de castellonenques". I afirma que "ningú li ho ha demanat". No obstant això, "la campanya en contra de la creu només ha servit per a generar crispació i enfrontament en la societat".

"L'expedient al qual s'aferra el govern municipal de PSOE i Compromís, amb el qual es pretén retirar la creu del Ribalta, manca per complet de fonament i coherència. És un intent més, a la desesperada, de posar el focus en el que ja van arreglar els nostres avantpassats, de remoure innecessàriament el passat, sense que el govern s'adone que aferrar-nos al passat impedeix mirar cap al futur", assegura Carrasco.

Al mateix temps, la representant del PP ha apuntat que les lleis de memòria històrica estatal i autonòmica, una de l'any 2007 i l'altra l'any 2017, "no fan sinó obligar a una cosa que els representants polítics de la ciutadania castellonenca ja van fer amb la primera corporació democràtica, per pur i ferm compromís democràtic".

Carrasco ha destacat que un jutjat "ha parat els peus" a l'equip de govern d'Amparo Marco, "ja que ha dictat mesures cautelars per les quals congela les partides del pressupost municipal previstes per a tal fi i que ascendeixen a 80.000 euros i posa de manifest el sectarisme i la falta de respecte a les decisions del conjunt dels castellonencs".

Per això considera que Marco porta al consistori a "un nou conflicte judicial, dels múltiples que han tingut lloc ja en aquesta legislatura", i posa com a exemples el cas del topònim únic en valencià, l'elecció del director de la banda de música, l'aprovació del pressupost, l'acomiadament de l'anterior president de la Junta de Festes o, ara, la creu del Ribalta.

next