El PPCV sol·licita al Consell documentació per a aclarir si el projecte lingüístic d'Educació es fa d'acord amb la llei

Els populars pretenen "demostrar" que la Conselleria "obliga els centres a aplicar un Projecte de Normalització Lingüística basat en una norma declarada il·legal pel TSJ
1 setembre 2019 16:40h
Beatriz Gascó ha reiterat que Marzà "espia" els alumnes valencians. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El PPCV ha sol·licitat al Consell documentació per a "demostrar" que la Conselleria d'Educació "obliga els centres educatius valencians a aplicar un Projecte de Normalització Lingüística (PNL) basat en una norma declarada il·legal pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana".

Així queda reflectit en la bateria de sol·licituds plantejades per la portaveu d'Educació del PPCV, Beatriz Gascó, per a conéixer "quina és la finalitat real d'obligar els centres al fet que temporalitzen quan faran la cartelleria, els actes de graduació, les extraescolars o les obres de teatre en valencià", ha indicat en un comunicat. Així, els populars es pregunten si l'objectiu és que totes aquestes activitats "s'acaben fent en valencià en tots els centres".

Gascó ha assenyalat a més que el formulari que pretén "espiar" els escolars valencians en l'ús de la llengua "està inclòs en el decret de plurilingüisme que va ser tombat pel TSJ per considerar-lo il·legal, la qual cosa demostraria que la Conselleria estaria instant els centres a incomplir les sentències judicials i a actuar al marge de la llei".

Sobre aquest tema, ha sol·licitat a la Conselleria "que explique per què no va mantenir els plans de normalització lingüística del decret de plurilingüisme del 2012, tal com els havia indicat la justícia".

A més, el PP ha sol·licitat documentació perquè Educació aclarisca "qui s'encarregarà d'espiar l'ús de valencià als centres, com ho farà i quines conseqüències podria tindre que un centre no complira amb alguns dels requisits recollits en el formulari".

"Què ocorrerà si un centre es nega a fer els actes de graduació en valencià o qualsevol altra activitat que estiga fora de l'horari lectiu?", ha preguntat Gascó.

"Imposar el valencià fora de l'horari lectiu"

La portaveu d'Educació del PPCV ha assenyalat que "és necessari saber el nombre de queixes que s'han interposat per imposar el valencià fora de l'horari lectiu en els últims quatre anys fins a la data de la resposta d'aquesta sol·licitud de documentació" i ha preguntat al Consell si pensa fer modificacions en els qüestionaris "si hi ha centres o famílies que ho exigeixen".

En aquesta línia, els populars han instat el Consell a "esclarir si convertir tots els centres en monolingües no significaria la fi de la pluralitat i la llibertat que havia imperat en els centres educatius fins l'arribada del Botànic".

Tot això, amb l'objectiu d'aclarir "si el Consell té la intenció que la totalitat dels centres utilitzen el valencià en tots els àmbits educatius, els lúdics i els pedagògics".

next