El PSOE guanyaria les generals del 28 d'abril i les dretes no sumarien majoria absoluta segons el CIS

Els socialistes obtindrien entre 123 i 138 escons, i quasi doblarien el PP, que aconseguiria entre 66 i 76
9 abril 2019 12:50h
L'enquesta del CIS augura que el PSOE guanyarà les eleccions generals del 28 d'abril. / Eduardo Parra / Europa Press

VALÈNCIA. A poques hores de l'inici de la campanya electoral, el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat el baròmetre electoral del mes de març amb unes previsions prou satisfactòries per a les esquerres. Segons l'enquesta, el PSOE guanyaria les eleccions generals amb un 30,2% dels vots. Les dretes seguirien els socialistes però la suma de PP, Ciudadanos i Vox no suposaria la majoria absoluta. Segons les previsions del CIS, que ha realitzat més de 16.000 entrevistes, el PP seria la segona força més votada, amb el 17,2% dels vots; Ciudadanos, la tercera, amb el 13,6%, i Vox, la quarta, amb l'11,9%.

Així, el baròmetre estima que el PSOE obtindrà entre 123 i 138 escons, de manera que quasi doblaria el PP, que obtindrà entre 66 i 76 escons. En el cas de Ciudadanos, que seria la tercera força més votada, obtindrien entre 42 i 51 escons. Segons el CIS, Vox irromp com a quarta força més votada i aconseguiria entre 29 i 37 diputats. Unidas Podemos se situa com la cinquena força més votada i, segons les previsions del baròmetre, obtindrà entre 28 i 34 escons.

No obstant això, la suma de les tres dretes no aconsegueix la majoria absoluta, que se situa en 175 diputats. En canvi, un pacte entre les forces d'esquerres amb el suport de partits com Compromís i els nacionalistes bascs sí que tindria una majoria suficient per a governar. És a dir, en les forces que van propiciar la moció de censura està la clau per a possibilitar un nou govern de Pedro Sánchez.

next