Diari La Veu del País Valencià
El PSPV de València retira els cartells electorals que va denunciar Luis Salom 

VALÈNCIA. El PSPV de València ha donat l’ordre de retirar les pancartes electorals que estaven instal·lades en diferents espais de la ciutat després que l’assessor del grup municipal popular Luis Salom denunciara la ubicació dels estands en les voreres perquè “ocupaven domini públic, de manera que contravenien l’ordenança municipal sobre publicitat”.

L’ajuntament de València va emetre aquest dilluns una resolució per la qual ordenava al PSPV la “retirada immediata” d’uns rètols electorals instal·lats a València perquè estaven domini públic després que Salom presentara una denúncia. L’Ajuntament li ho va comunicar a la Policia Local per si els socialistes no els llevaven del carrer de manera voluntària; un fet, però, que s’ha produït aquest dimarts, 21 de maig.

Tot i això, el PSPV va anunciar que recorreria contra la resolució que l’obliga a retirar aquests cartells en els quals apareixia la foto de la candidata socialista a l’Alcaldia de València, Sandra Gómez, junt amb explicacions d’algunes de les mesures proposades al seu programa electoral. Els socialistes argumentaven que tenien permís de domini públic per a instal·lar els cartells electorals en haver sigut autoritzats per la regidoria després d’haver explicat que es tractava de punts permanents.

La resolució, signada pel regidor de Comerç i Relacions amb els Mitjans, Carlos Galiana, respon a una instància presentada per l’assessor del PP a l’Ajuntament de València Luis Salom en la qual denunciava la instal·lació de nou rètols publicitaris de la campanya electoral “sense el pagament de taxes ni autorització”, apuntava Salom.

Els socialistes van comunicar el 30 d’abril a través d’una nota interior que els estands informatius estarien fixats del 9 al 24 de maig a la plaça de Bous, al carrer Xátiva, al carrer de la Serradora, a la plaça dels Pinazo, a la plaça de l’Ajuntament, al Jardí del Túria a l’altura del Palau de la Música, a l’avinguda del Regne de València, a la plaça d’Espanya i al carrer Emilio Baró. Pel que fa a la queixa dels populars, el PSPV va argumentar que era competència del Grup Municipal Socialista, ja que “en període electoral no es requereix autorització municipal”, per la qual cosa va retornar al registre la queixa dels populars.

Salom va apuntar que la competència per a aplicar la vigent Ordenança Municipal sobre Publicitat i ordenar la retirada i instrucció del procediment sancionador previst en aquesta “en cap cas pot ser competència d’un grup municipal emparant-se en el període electoral”. A més, l’assessor dels populars va assenyalar que la instal·lació de rètols publicitaris en espai públic no està supeditat al control de la Junta Electoral de Zona recollit en l’article 54.1 de la LOREG ni tampoc en l’article 55.1, que al·ludeix al fet que els ajuntaments tenen obligació de reservar llocs especials gratuïts per a la col·locació de cartells i, si escau, pancartes i cartells.

“La Junta Electoral de Zona pot intervindre, en aquest cas, per incompliment dels articles 53 i 55.2 de la LOREG, però això no eximeix l’Ajuntament de València de l’aplicació de l’Ordenança Municipal sobre Publicitat en l’àmbit de les seues competències, que no pot assumir la Junta Electoral, perquè són dues vies totalment diferents”, argumenta Salom en el seu escrit, en el qual demana la tramitació de la denúncia “com més prompte millor per part de la Unitat Administrativa que tinga competències administratives per a aplicar l’Ordenança Municipal sobre Publicitat”.

La resolució al·ludeix a l’article 3, apartat g, sobre publicitat de 28 de juny de 1996, que prohibeix activitats publicitàries de qualsevol classe als paviments de les calçades o voreres, encara que siga parcialment, de maneras que la publicitat és objecte de la denúncia dins del supòsit previst en el citat article.

Així, el consistori resol ordenar al partit socialista la retirada “immediata” dels rètols i comunica a la Policia Local la resolució perquè procedisca a la retirades d’aquests en el cas que el PSPV no ho faça de forma voluntària, i això sense perjudici de la iniciació, si escau, de l’expedient sancionador que poguera correspondre. Això no obstant, els socialistes van assenyalar que els punts informatius ja van ser denunciats per Salom davant la Junta Electoral en representació del PP i “ens va donar la raó”.

Comparteix

Icona de pantalla completa