Diari La Veu del País Valencià
La predel·la del ‘Centenar de la Ploma’ arriba a València

VALÈNCIA. La predel·la del retaule de Sant Jordi del ‘Centenar de la Ploma’ arriba aquest dijous a València procedent del Victoria and Albert Museum de Londres per a ser restaurada i, posteriorment, mostrar-se en una exposició perquè els valencians puguen contemplar aquesta “joia” del seu patrimoni històric.

Així ho ha confirmat a Europa Press el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, qui ha detallat que el pla és que els tècnics de la Generalitat realitzen una anàlisi prèvia de la predel·la –la franja inferior del retaule– i, posteriorment, es duga a terme la restauració d’aquesta peça. L’objectiu és que, una vegada restaurada, es faça una exposició en el Museu de Belles arts de València.

L’arribada d’aquesta peça històrica es produeix després que la Generalitat subscriguera, el mes de desembre passat, amb el museu londinenc, un memoràndum que obria la porta al préstec temporal de la predel·la en el marc de la col·laboració entre totes dues institucions per a estudiar l’obra en profunditat, per a aprofundir en la seua història i també en la seua composició formal.

Ara, ha asseverat Marzà, “la predel·la del ‘Centenar de la Ploma’ ja està a València”. “És important preservar un patrimoni tan representatiu de la nostra història i una joia com és el ‘Centenar de la Ploma‘, per això col·laborem amb l’Albert Museum per a assegurar això i perquè els valencians i les valencianes puguen, en uns mesos, visitar una de les parts del retaule ací, in situ“, ha comentat el conseller a Europa Press després que À Punt avançara aquest matí l’arribada “imminent” de la peça.

El mes de desembre passat es va signar un acord amb el Victoria and Albert Museum de Londres, on es conserva el retaule actualment, a través del qual es realitzava el préstec de la predel·la perquè Cultura de la Generalitat duga a terme una investigació tècnica en profunditat, així com la restauració de la peça.

Durant 15 mesos aproximadament es realitzaran els estudis previs en els quals s’analitzaran en profunditat els materials emprats en l’elaboració de la predel·la i l’estat de conservació.

Per a això s’emprarà una metodologia mínimament invasiva que inclourà, entre d’altres, la fotografia visible i ultraviolada d’alta resolució, la reflectografia infraroja, la radiografia digital i la tomografia computada.

La predel·la es troba dividida en dos panells de 191 x 56 i 193 x 56 centímetres que han sigut dipositats en el departament de restauració del Museu de Belles Arts de València.

Una vegada obtinguts els resultats s’iniciarà el procés de restauració i es realitzarà una exposició de l’obra, en la qual es mostrarà l’última fase de restauració a la sala dels retaules del museu. En la peça es representen deu escenes de la passió de Crist.

Tractaments

El procés d’intervenció de restauració de la predel·la es durà a terme amb una sèrie de tractaments per a, d’aquesta manera, retornar a l’obra un estat de conservació adequat.

La intervenció se centrarà en la consolidació i fixació d’aquelles estructures afeblides o susceptibles de despreniment, tant en la pintura com en el daurat: estudi, neteja i estabilització del suport i estudis i assajos de neteja sobre la superfície pictòrica i orada per a la retirada de brutícia, repintades i vernissos oxidats o no originals.

Una vegada valorats els assajos de neteja es determinara un protocol per a dur a terme aquesta fase de neteja, estucat de pèrdues i reintegració cromàtica. Com a fase final d’intervenció s’aplicarà un vernís de protecció.

A més de la restauració de la predel·la, l’Institut de Conservació i Restauració (IVCR+i) de la Generalitat està analitzant el conjunt del Retaule de Sant Jordi dins d’un projecte d’investigació, en col·laboració amb la Universitat de València i la Universitat Complutense de Madrid, l’objectiu de la qual és establir un estudi comparatiu de pintors del Gòtic Internacional que van desenvolupar la seua activitat a València en aquella època, a través dels materials i les tècniques emprades.

Comparteix

Icona de pantalla completa