El socialista Rubén Alfaro serà investit alcalde d'Elda amb la vara de comandament de Manuel Azaña

La nova corporació es constituirà al teatre Castelar "per a evitar que hi haja veïns que no puguen veure en directe l'inici del mandat"
14 juny 2019 12:15h
El nou equip de govern decideix canviar la ubicació de l'alcalde, que habitualment té lloc a l'Ajuntament. / EFE

VALÈNCIA. La simbòlica vara de comandament de Manuel Azaña serà entregada aquest dissabte, 15 de maig, en la investidura del socialista Rubén Alfaro com a alcalde d'Elda (el Vinalopó Mitjà), municipi que va albergar l'última seu del govern republicà.

El socialista Alfaro, que ha aconseguit la majoria absoluta amb 13 dels 25 regidors, repetirà en un càrrec que ja ha ocupat els últims quatre anys. Per primera vegada a la ciutat, rebrà la vara de comandament que va utilitzar Azaña, president de la II República entre 1936 i 1939, en lloc de l'habitual vara de comandament municipal.

Aquest emblemàtic bastó es troba a Elda des del 2007. Primer va estar en l'arxiu històric municipal i, després de ser restaurat en el taller eldense de Julián del Olmo, des de l'11 d'abril del 2018 es troba en una vitrina al vestíbul de l'ajuntament.

Fonts municipals han informat a EFE que, normalment, cada quatre anys els regidors entrants costegen una vara que, sense valor patrimonial, s'entrega a l'alcalde en la investidura, encara que en aquesta ocasió i en commemoració del 40é aniversari dels ajuntaments democràtics –també coincideixen els 80 anys del final de la República–, s'ha decidit utilitzar el bastó d'Azaña. Serà al final del ple d'investidura previst per a aquest dissabte, 15 de juny.

El ple, també com com a novetat, no es desenvoluparà en l'edifici de l'ajuntament sinó al teatre Castelar "per a evitar que hi haja veïns que no puguen veure en directe l'inici del mandat", ha assenyalat la corporació.

Elda va ser l'escenari final de la República. / EFE

L'encarregat d'entregar la vara de comandament a l'alcalde serà el regidor de major edat, que en aquesta ocasió és l'únic de Vox, José Francisco de Mateos, qui no ha posat cap objecció al fet que s'utilitze el bastó d'Azaña. En les passades eleccions municipals el PSPV va obtindre 13 regidors –la meitat més un–; el PP i Ciutadans, 5, i EU i Vox, 1.

Elda, seu de l'últim govern republicà

De 93 centímetres de llarg i 1,5 de diàmetre, la vara d'Azaña està elaborada amb fusta, resina imitació de carei, metall i fibra tèxtil: la seua empunyadura és daurada, i conté la inscripció "M", de Manolo, com li agradava que li digueren.

Baix del puny, dues borles acordonades de colors or i negre travessen un orifici circular amb rebló metàl·lic daurat i està rematada en el seu extrem inferior per una punta platejada o regató.

Aquest simbòlic bastó va acabar a Elda després que, el 1990, la vídua d'Azaña, María Dolores de Rivas Cherif, exiliada a Mèxic des del 1941, la cedira a la Lliga Espanyola Prodrets Humans, entitat continuadora de la Lliga Espanyola per la Defensa de l'Home i el Ciutadà, fundada el 1913 i a la qual va pertànyer Manuel Azaña.

Aquesta organització la va restaurar i la va entregar temporalment al president de la República de Portugal Jorge Sampaio perquè el custodiara durant el temps que estiguera al capdavant del seu país (1996-2006).

Al final del seu mandat, Sampaio la va retornar a la Lliga Pro-Drets Humans el president de la qual, José Francisco Alonso, va determinar que fora Elda la destinació final per haver sigut escenari del final de la República. Aquella decisió es va prendre malgrat que la vara havia sigut sol·licitada per les Corts Generals, el Ministeri de Defensa, l'Ateneu de Madrid i Esquerra Republicana.

next